Frenulumplastiek/Dorsal slit

In onderstaande folder leest u over een frenulumplastiek en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. De informatie is een aanvulling op de gesprekken die u heeft met uw uroloog. Natuurlijk kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Urologie als u vragen heeft. Lees deze folder goed door.

Afdeling

Ziekenhuis Rivierenland

Lees meer

Meer over

Frenulumplastiek is een ingreep waarbij het voorhuidsbandje/riempje (frenulum) van de penis bij de voorhuid losser wordt gemaakt. Hierdoor wordt pijn bij een erectie en scheuring van het riempje voorkomen. Het kan voorkomen dat het voorhuidsbandje/riempje (frenulum) te kort is, of door ontsteking en littekenvorming te kort is geworden. Bij een erectie kan het riempje dan gespannen staan en pijn veroorzaken.

Voorbereiding

Mensen die bloedverdunners gebruiken, moeten dit voor de ingreep aan ons doorgeven. Dit is heel belangrijk, want soms is het nodig om tijdelijk te stoppen met deze medicijnen. Uw arts kan u uitleggen wat u moet doen met uw bloedverdunners.

Behandeling

U doet uw onderkleding uit en neemt plaats op een onderzoekstafel. U krijgt een plaatselijke verdoving. Hierna maakt de uroloog een dwars sneetje in het voorhuidsbandje/riempje (frenulum). Dit doet de arts met behulp van een mesje of met behulp van diathermie. Dit is een soort ‘wegbranden’ met behulp van elektriciteit. De uroloog sluit het wondje in de lengterichting met oplosbare hechtingen. Door de dwarssnede in de lengterichting te hechten wordt het riempje als het ware verlengd. Na 1 tot 2 weken lossen de hechtingen vanzelf op. Na de ingreep brengen we betadinezalf op het wondje aan. De voorhuid schuiven we er weer overheen, zodat deze gelijk functioneert als een soort ‘verband’. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten.

Na behandeling

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. U krijgt een plaatselijke verdoving waardoor u niet verzekerd bent bij schade. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

  • Het wondje kan een beetje nabloeden. Meestal is een gaasje in de onderbroek voldoende om het bloed op te vangen.
  • Het is verstandig de voorhuid 2x per dag heen en weer te schuiven, zodat de losgemaakte huid niet opnieuw aan elkaar gaat zitten.
  • U mag 24 uur na de ingreep weer douchen Het is verstandig de eerste week niet in bad te gaan, zwemmen of sauna bezoek. Hierdoor kunnen infecties ontstaan en de hechtingen lossen dan te snel op.
  • Het is verstandig om 2 weken geen gemeenschap te hebben
  • Zorg dat u betadine zalf in huis hebt voor de nazorg

Lees voor meer informatie deze folder.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Urologie geven u graag meer informatie.

Het kan gebeuren dat u een afspraak moet verzetten. Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. We maken dan een nieuwe afspraak en kunnen de vrijgekomen tijd reserveren voor een andere patiënt.

  • Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur 's ochtends en van 14.00 tot 16.00 uur
    's middags. Buiten kantoortijden of in het weekend kunt u de dienstdoende uroloog bereiken via de receptie.