Geplande sedatie
Binnenkort ondergaat u een onderzoek en/of behandeling. Hierbij kunt u sedatie krijgen. Ter voorbereiding bent of gaat u op bezoek bij uw behandelend specialist op de polikliniek of een anesthesioloog, of een van zijn assistenten op de polikliniek pre-operatieve screening (POS). Sederen betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn van een patiënt. Dit gebeurt door middel van toediening van geneesmiddelen via een klein infuusnaaldje in een ader van uw hand of arm. Sedatie zorgt er in het algemeen voor dat u een onplezierig onderzoek of behandeling als acceptabel ervaart. Sedatie wordt gegeven om angsten te verminderen en het bewustzijn zodanig te verlagen dat de onaangename procedure beter verdragen kan worden. Pijnstillers worden gegeven om de pijnlijke momenten van het onderzoek te onderdrukken.
Meer over
Door vermindering van het bewustzijn wordt u slaperig, suf en maakt u daardoor het onderzoek niet heel bewust mee. Door het onderdrukken van de pijnprikkel voelt u minder of geen pijn. Omdat u in principe wekbaar blijft, dat wil zeggen in een conditie te vergelijken met slapen, en dus niet onder narcose, behoudt u belangrijke reflexen als vrij kunnen ademhalen en slikken.
De sedatie wordt uitgevoerd door artsen en verpleegkundigen die hiervoor speciaal zijn opgeleid. Tijdens het onderzoek zullen zij continu aanwezig zijn. Zij bewaken de belangrijkste lichaamsfuncties zoals de bloeddruk, de ademhaling en hartslag.
Na behandeling
Als de behandelaar (arts) klaar is met het onderzoek staken we het toedienen van de sedatie. U wordt dan weer snel helemaal wakker. Na het onderzoek wordt uw toestand continu bewaakt. U moet minimaal 1 uur blijven. Hierna wordt beoordeeld of uw toestand het toelaat om het ziekenhuis te verlaten.
Folders
Meer informatie leest u in de folder Informatie rondom sedatie.
Contact
Als er zich thuis eventueel problemen voor doen die zouden kunnen samenhangen met de sedatie, kunt u contact met ons opnemen.
- Pre-operatieve screening (POS) (0344) 67 43 00 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 16.30 uur
- Spoedeisende Hulp (0344) 67 49 11 - algemeen nummer, 7 dagen per week geopend 24 uur per dag