Gips of kunststofverband na amputatie van een onderbeen
U ondergaat binnenkort een amputatie van uw onderbeen. Na de operatie krijgt u een nabehandeling met gips of kunststofverband. Op deze pagina leest u over deze nabehandeling.
Bij een onderbeenamputatie wordt uw onderbeen of een deel hiervan afgezet. Een amputatie is heel ingrijpend. Daarom zal de chirurg deze operatie pas voorstellen als er geen andere behandeling meer mogelijk is. Het moeten missen van een lichaamsdeel is heel moeilijk voor u, uw familie en omgeving. Uw behandelaren in het ziekenhuis begrijpen dit. Het kan helpen om met hen te praten over uw gevoelens van angst en twijfel.
Meer over
Wondgenezing na de amputatie
Na de operatie wordt de plek van de amputatie - de stomp - vaak verbonden met een stompdrukverband. Dat verband wordt stevig aangebracht. Hierdoor geneest de stomp in de juiste vorm. Dit is belangrijk voor een eventuele prothese (kunstmatige vervanging van uw onderbeen) in de toekomst.
Het verbinden van de amputatiestomp is in het begin erg gevoelig. In de meeste gevallen krijgt u na de operatie een zogenaamd amputatiegips (stompcast). Dit is een gipsverband om de amputatiestomp. De stompcast beschermt de amputatiewond en voorkomt dat uw knie in een verkeerde stand gaat staan (dwangstand). Het amputatiegips wordt na een bepaalde tijd open gemaakt. De medisch specialist kan dan uw wond en uw stomp controleren.
Wanneer is uw gips of kunststofverband volledig hard?
Gips is pas na 48 uur volledig hard. In die tijd moet u voorzichtig met het verband omgaan. Leg het gips bijvoorbeeld niet op een harde rand, maar op een zachte, gladde onderlaag. Een kunststofverband is na 30 minuten volledig hard en kan vrijwel direct belast worden. Doe dit alleen als u hiervoor toestemming heeft gekregen van uw behandelaar.
Omgaan met gips en kunststofverband
Drooghouden
Gips en kunststofverband mogen niet nat worden. Bescherm het gips of kunststofverband bij het douchen met een handdoek die u om het gips wikkelt. Over de handdoek doet u een plastic zak die u met pleisters waterdicht afplakt. Ook zijn er speciale beschermhoezen te krijgen waarmee u uw gips of kunststofverband kunt beschermen tegen water. Deze producten zijn verkrijgbaar bij de Firma Spronken, die gevestigd is in het ziekenhuis.
Jeuk en huidbeschadiging
Het is mogelijk dat u last krijgt van jeuk. Jeuk wordt meestal veroorzaakt door transpiratievocht tussen de huid en het gips. U kunt dit het beste bestrijden door lauw (niet te heet) te föhnen tussen de huid en het gips. Gebruik geen scherpe voorwerpen zoals een breinaald tegen de jeuk. Dit kan ernstige huidbeschadigingen of infecties veroorzaken. Bij de apotheek kunt u spuitbusjes kopen tegen de jeuk.
Zwelling voorkomen
Het is mogelijk dat uw stomp gaat zwellen en dikker wordt. U kunt dit voorkomen door uw ingegipste been wat hoger te leggen. Dit is belangrijk voor een goede genezing.
Herstellen na de operatie
De periode na de operatie is gericht op herstel van de wond. Ook zult u gaan revalideren. U leert dan hoe u uw been na de amputatie kunt gebruiken. Hiervoor krijgt u hulp van een revalidatiearts en/of een fysiotherapeut. De revalidatiearts bekijkt welke revalidatiemogelijkheden en protheses (kunstmatige vervanging van uw been) het beste bij uw situatie passen. De revalidatiearts houdt daarbij rekening met uw lichamelijke conditie, de plek van uw amputatiestomp en eventuele andere ziekten en/of gebreken.
Neem in de volgende situaties telefonisch contact op met de gipskamer
- De amputatiestomp wordt dikker, ondanks dat u uw been hoog heeft gelegd.
- U heeft onverklaarbare koorts.
- U heeft onverklaarbare pijnklachten aan uw geamputeerde been.
- Het gips of kunststofverband doet pijn.
- Het gips of kunststofverband is gebroken.
- Het gips of kunststofverband is nat en slap geworden.
Contact
Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel ze dan gerust. De gipsverbandmeester of uw arts geeft u graag meer informatie.
- Gipskamer locatie Tiel (0344) 67 42 93 – van maandag tot en met vrijdag van 08.15 tot 16.45 uur
- Gipskamer locatie Culemborg (0344) 67 47 44 - van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur
- Spoedeisende Hulp (0344) 67 42 54 - bij drukkende maar niet direct spoedeisende vragen
- Spoedeisende Hulp (0344) 72 66 66 - bij spoedeisende vragen