Gipsbehandeling van charcotvoet

De revalidatiearts of de internist heeft u gips voorgeschreven omdat u een charcotvoet heeft. Op deze pagina leest u wat een charcotvoet is, hoe deze wordt behandeld en waarop u kunt letten tijdens en na de behandeling. 

Afdeling

Gipskamer

Lees meer

Meer over

Wat is een charcotvoet? 

Een charcotvoet is een aandoening die bijna alleen voorkomt bij mensen met diabetes (suikerziekte). Door uw diabetes kunnen uw zenuwen en bloedvaten in uw voeten beschadigd raken. Dit in combinatie met botontkalking (osteoporose) maakt uw voeten erg kwetsbaar. Hierdoor kan een charcotvoet ontstaan. Bij een charcotvoet verandert de vorm van de voet. Deze kan wat doorzakken. Door de schade aan de zenuwen (neuropathie), voelt u deze vervormingen niet. U kunt weken rondlopen met een kleine botbreuk zonder dit te merken. Als de vorm van uw voeten verandert, verandert ook de stand van uw voeten. De druk onder uw voeten wordt hierdoor anders. Op de plekken met verhoogde druk kunnen ontstekingen ontstaan. Met een gipsbehandeling krijgt de ontsteking in uw voet rust en wordt voorkomen dat de stand van uw voeten verder verandert. De charcotvoet kent twee fasen: een actieve fase en een chronische fase. 


Charcotvoet in de actieve fase 

In de actieve fase is uw voet warm en dik. U heeft een ontsteking in de voet. Met gips wordt de vorm van uw voet ondersteund. Hiermee wordt verdere misvorming van uw voet voorkomen. U krijgt iedere week nieuw gips om te voorkomen dat uw voet gaat schuiven in het gips. Want door de druk van het gips neemt het vocht in uw voet af en ontstaat er ruimte in het gips. Soms heeft u ook wonden aan uw voet of been. Deze worden ook door de medewerkers van de gipskamer verzorgd. U houdt het gips totdat uw voet niet meer dik en warm is.

Charcotvoet in de chronische fase 

Dit is de periode na de actieve fase. De ontsteking in uw voet is tot rust gekomen. Omdat de stand van uw voet is veranderd, kunnen er makkelijk nieuwe wonden ontstaan. Met gips wordt de druk verdeeld over uw hele voetzool. Hierdoor krijgen bestaande wonden rust. Het gips wordt wekelijks vervangen om de wond te controleren. Het kan zijn dat u het gips zes maanden of langer moet dragen. De wonden genezen zeer langzaam. Ook in deze periode mag u het gips minimaal belasten. Soms wordt besloten de voet te opereren. Dan worden uitstekende voetbotjes die de wond veroorzaken verwijderd. Een eventuele operatie kan pas gedaan worden als uw wonden zijn genezen. 

Controle van de charcotvoet

Met behulp van röntgenfoto’s, temperatuurmetingen en/of een MRI-scan wordt gecontroleerd of uw voet niet meer dik en warm is. Het kan zijn dat u zes maanden of langer het gips moet dragen. In die periode mag u het gipsminimaal niet belasten


Wat kunt u zelf doen als u gips heeft?

 • Belast het gips zo min mogelijk tot niet. Het gebruik van krukken, rollator of een looprek kan helpen. Voor langere afstanden is een rolstoel handig. Deze hulpmiddelen kunt u huren bij STMR, de thuiszorgorganisatie bij u in de buurt. 
 • Houd uw been zo veel mogelijk hoog als u zit of ligt. Leg uw enkel ter hoogte van uw hartstreek.
 • Houd uw gips droog.
 • Controleer uw tenen elke dag op wondjes.
 • Schenk aandacht aan uw andere, gezonde voet. Zorg dat u deze niet overbelast. Draag een goede schoen die beschermt en steunt. 
 • Neem contact op met de gipskamer als u pijn heeft of het niet vertrouwt. Ook voor andere vragen over het gips kunt u contact opnemen met de gipskamer. 

Waarop kunt u letten als het gips is verwijderd?

 • Zorg dat u goed passende orthopedische schoenen draagt. Deze worden bij u aangemeten in de periode dat u gips heeft. Dit gaat in overleg met de revalidatiearts en de orthopedisch schoenmaker. Dit is een schoenmaker die is gespecialiseerd in het maken van schoenen voor mensen die problemen met de voeten hebben.
 • Controleer elke dag uw voeten en tenen op drukplekken en wondjes. Loop nooit op blote voeten. 
 • Zoek een goede pedicure met diabetesaantekening bij u in de buurt. Hij of zij kan uw nagels knippen en het eelt verwijderen. 

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel deze dan gerust. De gipsverbandmeester of uw arts geeft u graag meer informatie. 

 • Gipskamer locatie Tiel (0344) 67 42 93 - van maandag tot en met vrijdag van 08.15 tot 16.45 uur
 • Polikliniek Chirurgie (0344) 67 40 41 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags
 • Polikliniek Orthopedie (0344) 67 40 49 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags
 • Spoedeisende Hulp (0344) 67 42 54 - bij drukkende maar niet direct spoedeisende vragen
 • Spoedeisende Hulp (0344) 72 66 66 - bij spoedeisende vragen