Gipsbehandeling van onder- of bovenbeen

U heeft gips of een hard kunststofverband om uw onder- of bovenbeen gekregen. Hierdoor blijft de botbreuk in de goede stand staan en kan het been genezen. Deze pagina informeert u over hoe u met de verbanden moet omgaan en waar u terecht kunt met vragen of klachten.

Afdeling

Gipskamer

Lees meer

Meer over

Wanneer is het gips of kunststofverband volledig hard?

Gips is pas na 48 uur volledig hard. In die tijd moet u voorzichtig met het verband omgaan. Leg het gips bijvoorbeeld niet op een harde rand, maar op een zachte, gladde onderlaag. Een kunststofverband is na 30 minuten volledig hard. U mag het direct belasten. Doe dit alleen als u hiervoor toestemming heeft van uw behandelaar.


Omgaan met gips en kunststofverband


Drooghouden

Gips en kunststofverband mogen niet nat worden. Bescherm het gips of kunststofverband bij het douchen met een handdoek die u om het gips wikkelt. Over de handdoek doet u een plastic zak die u met pleisters waterdicht afplakt. Er zijn ook speciale beschermhoezen te koop die het gips beschermen tegen water. De medewerkers van de gipskamer kunnen u hierover informeren. 

Jeuk en huidbeschadiging

Het is mogelijk dat u last krijgt van jeuk. Jeuk wordt meestal veroorzaakt door transpiratievocht tussen de huid en het gips of verband. U kunt dit het beste tegengaan door lauw (niet te heet) te föhnen tussen de huid en het gips of kunststofverband. Gebruik geen scherpe voorwerpen zoals een breinaald tegen de jeuk. Dit kan ernstige huidbeschadigingen of infecties veroorzaken. Bij de apotheek kunt u spuitbusjes kopen tegen de jeuk.

Zwelling voorkomen

Het is belangrijk dat u het ingegipste been hoog legt. Hiermee voorkomt u dat het been gaat zwellen. Ook een al bestaande zwelling neemt dan af. Is het been gezwollen, leg het dan op een kussen. Het is belangrijk dat de enkel op dezelfde hoogte als uw hart komt te liggen. Ondersteun het hele been. Let er wel op dat uw hiel vrij ligt om drukklachten te voorkomen. U kunt beter niet te veel lopen (ook niet met krukken). Uw been hangt dan te lang naar beneden. Op het ingegipste lichaamsdeel mag u geen sieraden dragen.

Juist bewegen

Het is belangrijk dat u oefeningen doet met het ingegipste been. Dit stimuleert de bloedsomloop. Zo blijven de gewrichten die niet in het gips zitten soepel en behoudt u spierkracht.

Probeer de volgende oefeningen enkele keren per dag te doen en minimaal vijf keer achter elkaar:

 • Trek de tenen drie tellen naar u toe (richting de neus).
 • Druk de tenen drie tellen lang van u af.
 • Maak cirkelbewegingen met de voet vanuit de enkel.
 • Til het ingegipste been drie tellen op terwijl u zit.

Elleboogkrukken

Een gipsspalk mag u niet belasten, omdat de spalk kan breken. U mag dus niet lopen of staan zonder krukken. Krukken kunt u lenen bij de Thuiszorgwinkel. Krukken die u heeft meegekregen op de Spoedeisende Hulp, kunt u weer inleveren bij de Thuiszorgwinkel. De Thuiszorgwinkel bevindt zich achter het Ziekenhuis Rivierenland.

Circulair gips (volledig gips) en kunststofgips kunt u belasten, als uw arts dit adviseert. U krijgt hierover uitleg.

Loopgips

Als u loopgips heeft, zorg er dan voor dat u zo normaal mogelijk loopt. Omdat u de knie niet kunt gebruiken, moet u met kleine stapjes lopen. Bij loopgips moet u het been ondersteunen als u zit. Dit kunt u doen door het been bijvoorbeeld op een krukje te leggen. Dit voorkomt zwelling.



Gips verwijderen

We raden u aan om een veterschoen of stevige schoen mee te nemen op dag dat het gips verwijderd wordt. Ook is het belangrijk dat u elleboogkrukken meeneemt. U kunt bij de hoofdingang van het ziekenhuis een rolstoel lenen.

Thuis na gips verwijderen

Na het verwijderen van gips of kunststofverband kan er een zwelling optreden. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. De zwelling verdwijnt meestal vanzelf. De klachten verminderen door het been niet te veel te belasten en hoger te leggen. 

In de volgende situaties kunt u telefonisch contact met ons opnemen

 • De zwelling wordt na enkele uren niet minder ondanks het hooghouden van uw been.
 • De tenen of voet zien er blauw of wit uit en voelen koud aan.
 • De tenen of voet tintelen, kloppen of voelen doof aan.
 • U kunt de tenen of voet niet of nauwelijks bewegen.
 • Het gips of kunststofverband veroorzaakt pijn. Heeft u pijn op de plaats van de breuk of het letsel? Dit is normaal en dus meestal niet verontrustend.
 • Het gips of kunststofverband is gebroken.
 • Het gips is nat en slap geworden.

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel deze dan gerust. De gipsverbandmeester of de arts geeft u graag meer informatie.

 • Gipskamer locatie Tiel (0344) 67 42 93 – van maandag tot en met vrijdag van 08.15 tot 16.45 uur
 • Gipskamer locatie Culemborg (0344) 67 47 44 - van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur
 • Spoedeisende Hulp (0344) 67 42 54 - bij drukkende maar niet direct spoedeisende vragen
 • Spoedeisende Hulp (0344) 72 66 66 - bij spoedeisende vragen