Gipskorset

Voor de behandeling van rugklachten of een gebroken rugwervel kan uw arts een korset voorschrijven. De gipsverbandmeester legt het kunststof gipskorset bij u aan. Een deel van de romp (bekken), de wervelkolom en eventueel het bovenbeen worden met kunststof gips vastgezet. De wervel en de tussenwervelschijven krijgen zo rust. Het korset corrigeert ook uw houding. Uw arts zal met u bespreken hoe lang u het korset moet dragen. De duur kan tijdens de behandeling worden aangepast. 

Afdeling

Gipskamer

Lees meer

Voorbereiding

Voor het aanleggen van een gipskorset maakt u een afspraak met de gipskamer. We raden u aan om ruimzittende kleding aan te trekken of mee te nemen, bijvoorbeeld een joggingpak. Ook is het belangrijk om twee elleboogkrukken mee te nemen. Deze kunt u lenen bij de Thuiszorgwinkel. De krukken zijn handig bij het lopen, zeker bij een korset met bovenbeengips.

Behandeling

Om uw huid te beschermen krijgt u een tricot hemd aan. Bij een korset met beenpijp (bovenbeengips) krijgt u ook een broekspijp aan. Het korset wordt bij u aangebracht terwijl u staat. In sommige gevallen kan het korset ook liggend worden aangebracht op een speciale tafel. Hierna wordt meestal uw houding gecorrigeerd. Dit kan pijnlijk zijn. De behandeling duurt ongeveer drie kwartier. 

Na behandeling

Wanneer u naar huis gaat met een gipskorset kunt u niet autorijden. Vraag daarom iemand uit uw naaste omgeving om met u mee te gaan. Zit uw bovenbeen ook in het gips (beenpijp), dan moet u de autostoel in de ligstand zetten. Kussens kunnen zorgen voor extra ondersteuning.

Omgaan met een gipskorset

De gipsverbandmeester legt uit hoe u kunt omgaan met het korset. Bijvoorbeeld hoe u het beste kunt lopen en hoe u zich kunt aankleden. Met het korset kunt u zich goed verplaatsen, met of zonder krukken.

Adviezen

 • Eet regelmatig kleinere porties.
 • Zit uw bovenbeen in het gips? Leg een kussen onder het ingegipste bovenbeen als u gaat liggen of slapen.
 • Het korset mag niet nat worden.
 • Draag instappers als schoenen.

Jeuk en huidbeschadiging

Het is mogelijk dat u last krijgt van jeuk. Jeuk wordt meestal veroorzaakt door transpiratievocht tussen de huid en het gips of verband. U kunt dit het beste bestrijden door lauw (niet te heet) te föhnen tussen de huid en het gips. Gebruik geen scherpe voorwerpen zoals een breinaald tegen de jeuk. Dit kan ernstige huidbeschadigingen of infecties veroorzaken. Bij de apotheek kunt u spuitbusjes kopen tegen de jeuk.


Hulpmiddelen

Het korset corrigeert uw houding. Hierdoor kunt u last krijgen van spierpijn. De volgende artikelen kunnen u helpen bij een goede houding, bij het zitten, opstaan en lopen. De hulpmiddelen zijn verkrijgbaar bij de Thuiszorgwinkel.

Hulpmiddelen voor dragers van een korset met beenpijp:

 • Artrodese-stoel. Dit is een speciale stoel voor een comfortabele zithouding. U kunt ook een hoge stoel of een verstelbare tuinstoel gebruiken, met beensteun.
 • Toiletverhoging.
 • Een hakverhoging voor onder de schoen. Hiermee verbetert uw houding en gaat het lopen gemakkelijker. De hakverhoging kunt u bij een schoenmaker kopen.

Hulpmiddelen en adviezen voor dragers van een korset zonder beenpijp

 • Een bedgalg waarmee u zichzelf optrekt als u in bed ligt. Hiermee kunt u gemakkelijker in en uit bed stappen. Ook het veranderen van ligpositie is eenvoudiger.
 • Als u een korset zonder beenpijp draagt, mag u ook zonder krukken lopen.
 • U kunt op een normale stoel zitten. U kunt het beste wijdbeens gaan zitten.

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel deze dan gerust. De gipsverbandmeester of uw arts geeft u graag meer informatie.

 • Gipskamer locatie Tiel (0344) 67 42 93 – van maandag tot en met vrijdag van 08.15-16.45 uur
 • Gipskamer locatie Culemborg (0344) 67 47 44 - van maandag tot en met vrijdag van 08.00-17.00 uur
 • Spoedeisende Hulp (0344) 67 42 54 - bij drukkende maar niet direct spoedeisende vragen
 • Spoedeisende Hulp (0344) 72 66 66 - bij spoedeisende vragen