Hallux valgus correctie door standverandering middenvoetsbeentje (Chevron, Mitchell,Hohmann)

Hallux valgus betekent een scheefstand van de grote teen. Door het dragen van bijvoorbeeld een te smalle schoen, raakt het gewricht van de grote teen bekneld en geïrriteerd. Dit geeft vaak aanleiding tot een pijnlijke knobbel aan de binnenzijde van de grote teen. Soms raakt deze knobbel ontstoken. Dit geeft klachten bij het dragen van schoenen. Op den duur kan er ook aantasting van de andere tenen optreden, met scheefstand en eventueel hamerteen misvorming. De grote teen kruipt onder of over de tweede teen.Op termijn kan er een gedeeltelijke ontwrichting optreden van de grote teen met toename van de afwijking en slijtage. De toestand kan echter ook vrij stabiel blijven. Indien u hiervan veel last ondervindt, kan de teen het beste worden gecorrigeerd.

Afdeling

Ziekenhuis Rivierenland

Verdoving

Voor de opname bent u al door een anesthesist gezien. Samen met u bekijkt hij welke verdoving u gaat krijgen. De operatie vindt plaats onder spinale anesthesie (ruggenprik) of narcose.

Behandeling

De operatie

Doorgaans wordt u op de dag van de operatie opgenomen en blijft u één nacht in het ziekenhuis.

Bij de operatie zal de arts de stand van het eerste middenvoetsbeentje verbeteren, zodat de grote teen rechter komt te staan en de middenvoet minder breed wordt. Hiervoor zijn verschillende methoden. Afhankelijk van de ernst van de afwijking zal een methode worden gekozen. Soms wordt een pennetje geplaatst dat enkele weken moet blijven zitten. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.