Hallux valgus correctie (gemodificeerde Mc Bride)

 

Hallux valgus betekent een scheefstand van de grote teen. Door het dragen van bijvoorbeeld een te smalle schoen, raakt het gewricht van de grote teen bekneld en geïrriteerd. Dit geeft vaak aanleiding tot een pijnlijke knobbel aan de binnenzijde van de grote teen. Soms raakt deze knobbel ontstoken.

 

Afdeling

Orthopedie

Lees meer

Meer over

Dit geeft klachten bij het dragen van schoenen. Op den duur kan er ook aantasting van de andere tenen optreden, met scheefstand en eventueel hamerteen misvorming. De grote teen kruipt onder of over de tweede teen. Op termijn kan er een gedeeltelijke ontwrichting optreden van de grote teen met toename van de afwijking en slijtage. De toestand kan echter ook vrij stabiel blijven. Indien u hiervan veel last ondervindt, kan de teen het beste worden gecorrigeerd. De details en consequenties van de operatie zijn door uw orthopedisch chirurg met u van tevoren besproken.

Voorbereiding

Voor de opname bent u al door een anesthesist gezien. Samen met u bekijkt hij welke vorm verdoving u gaat krijgen. De verdoving vindt plaats onder spinale anesthesie (ruggenprik) of narcose.

Behandeling

Doorgaans wordt u op de dag van de operatie opgenomen en blijft u één nacht in het ziekenhuis. Door correctie van pezen en kapsels wordt de stand van de grote teen verbeterd. Er worden twee incisies gemaakt. De knobbel aan de binnenzijde wordt daarbij eveneens verwijderd. De ingreep duurt ongeveer een half uur.

Na behandeling

De eerste dagen na de ingreep kan de voet pijnlijk zijn. Hiervoor krijgt u de nodige pijnstillers. Na de operatie wordt een gipsspalk aangelegd. U mag dan onbelast met 2 krukken lopen. Na ongeveer 14 dagen krijgt u een onderbeen-loopgips, waarop u belast mag lopen. De totale gipsduur is 6 weken (inclusief de periode met spalk). Het is belangrijk dat u de eerste dagen de voet goed hoog houdt om zo min mogelijk zwelling van de teen en voet te krijgen. Ter voorkoming van trombose (zie complicaties) krijgt u een bloedverdunnend middel via een injectie voorgeschreven, gedurende de periode dat er gips om het been is.

Lees voor meer informatie deze folder.

Contact

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de orthopedieconsulent.

  • Orthopedieconsulent (0344) 67 46 76 - maandag tot en met vrijdag tussen 11.00 en 12.00 uur