Halve knieprothese

Op de polikliniek heeft u van een orthopeed te horen gekregen dat een gedeelte van uw knie is versleten. De orthopeed heeft met u demogelijkheid besproken van een ‘halve nieuwe knie’, ‘unicondylaire prothese’ of ‘uni knie’. Het herstel van deze operatie vraagt inspanning en inzet van u en uw naaste omgeving.

Afdeling

Orthopedie

Lees meer

Meer over

Het kniegewricht wordt gevormd door drie botuiteinden. Dit zijn de onderkant van het dijbeen, de bovenkant van het scheenbeen en de knieschijf. Zowel het uiteinde van het dijbeen als de bovenkant van het scheenbeen is bedekt met een gladde laag kraakbeen. Ook de achterzijde van de knieschijf is hiermee bedekt. Dit kraakbeen is elastisch, kan schokken en stoten opvangen. Zolang dit oppervlak van goede kwaliteit is, kan dit gewricht tot op hoge leeftijd pijnloos functioneren.

Tussen de botuiteinden van het dijbeen en het scheenbeen bevinden zich in elke knie een meniscus aan de binnenen aan de buitenzijde. De meniscus functioneert als een lager, die de wrijving vermindert. Bij sommigen echter, wordt de kraakbeenlaag zo slecht van kwaliteit, dat deze gaat afslijten. Deze slijtage wordt artrose genoemd. Meestal betreft het gewone slijtage op oudere leeftijd, maar soms ook op jongere leeftijd. Oorzaken van slijtage in de knie zijn ondermeer een ongeval, een botbreuk, overgewicht of een reumatische ontsteking. Ook als uw meniscus verwijderd is, verhoogt dit de kans op versnelde slijtage.

Contact

Belangrijke telefoonnummers

  • Verpleegafdeling Orthopedie (0344) 67 46 49 - 7 dagen per week 24 uur per dag
  • Orthopedie consulent (0344) 67 46 76 - maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur
  • Afdeling Opname (0344) 67 43 30 - maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 10.00 uur
  • Opname tijd (0344) 67 40 66 - één werkdag voor uw opname kunt u tussen 13.30 en 14.00 uur bellen om te horen hoe laat wij u verwachten in het ziekenhuis
  • Thuiszorg (0900) 84 33 - voor het regelen van hulpmiddelen