Hiatus sacralis injectie

De hiatus sacralis is een opening in het heiligbeen (sacrum). Het heiligbeen bevindt zich onder aan de rug, aan de bovenzijde van de bilnaad.  Een hiatus sacralis injectie beoogt vermindering van pijn die veroorzaakt wordt door problemen in de onderrug zoals bij hernia, of een vernauwd wervelkanaal.

Afdeling

Orthopedie

Lees meer

Meer over

De toegediende geneesmiddelen kunnen Kenacort zijn, of Lodacaïne.

  • Kenacort is een depot-corticosteroïd, een geneesmiddel dat sterke remming van ontstekingsverschijnselen veroorzaakt. Hierdoor kan vermindering van zwelling optreden. Als zwelling vermindert zal een beknelde zenuw minder pijn of functiebeperking geven.
  • Lidocaïne: dit is een plaatselijk verdovingsmiddel. Kenacort kan soms enkele dagen een opgejaagd gevoel geven, een rood hoofd en een gestoorde nachtrust. Het lijkt op een ‘opvlieger’. Dit verdwijnt vanzelf. Kenacort heeft een bloedsuiker verhogend effect. Houdt hiermee rekening als u suikerziekte heeft. Lidocaïne kan onbedoeld het effect van een ruggenprik nabootsen. Hierbij treedt tijdelijk gevoel- en/of krachtsverlies van het onderbeen op. Deze nevenwerking is zeldzaam.

Behandeling

De injectie wordt door één van de orthopedische chirurgen toegediend als u op uw buik ligt. Na de injectie moet u één uur in bed blijven, dat mag zowel op de buik als op de rug. U kunt een gloeiend gevoel in uw rug en tintelingen in uw benen krijgen, hetgeen langzaam wegtrekt. Na ongeveer een uur zullen deze verschijnselen verdwenen zijn en kunt u naar huis. Wij adviseren u om niet zelf naar huis te rijden. 

Contact

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u de orthopedisch consulente bellen. 

  • Orthopedieconsulent telefonisch spreekuur (0344) 67 46 76 - maandag tot en met vrijdag tussen 11.00 en 12.00 uur