Implantaten

Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst. Deze kunstwortel vervangt een afwezige tandwortel(s). Het implantaat is de basis voor een kroon, brug of kunstgebit. Implantaten zijn gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal. Meestal zijn ze van titanium.

Afdeling

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA)

Lees meer

Meer over

Iedereen die gezond is, kan in aanmerking komen voor implantaten. Uw leeftijd maakt niet uit. Veel belangrijker voor succes zijn de volgende punten:

  • Er is voldoende bot in de kaak, waarin het implantaat kan vastgroeien.
  • U zorgt goed voor uw gebit en besteedt zorg aan uw mondhygiëne.
  • U gaat regelmatig voor controle naar de tandarts en/of mondhygiënist.

Voorbereiding

U krijgt eerst een uitgebreid onderzoek. Ook maken we een röntgenfoto. Daarna volgt het behandelplan. In dit plan staat hoeveel implantaten er nodig zijn en of er aanvullende behandeling nodig is. De kosten of vergoeding voor een implantaat zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Als u bij ons op gesprek bent, bespreken we dit.

Behandeling

De implantaten plaatsen we meestal onder plaatselijke verdoving. Soms gebeurt dit onder narcose. Het tandvlees wordt losgemaakt, zodat het kaakbot zichtbaar wordt. Vervolgens worden gaatjes in het kaakbot geboord. Daarna worden de implantaten in de kaak geschroefd. Een implantaat wordt afgesloten met een tijdelijk afdekdopje. In sommige gevallen wordt het tandvlees over het implantaat gehecht. Er volgt dan een periode van genezing. Daarna is er een tweede ingreep, om het implantaat op te zoeken. Na enkele maanden is het implantaat vastgegroeid in uw kaak en kan het belast worden. Er kan dan een kroon, brug of kunstgebit worden geplaatst.

Na behandeling

  • Pijn: De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. De wond kan pijn doen. Hiervoor kunt u pijnstillers gebruiken. Soms krijgt u ook een recept voor een antibioticum voorgeschreven. Dat is nodig om infecties te voorkomen.
  • Hechtingen: De wond wordt gehecht. Deze hechtingen lossen vanzelf op. Vaak zijn ze tussen de 10 tot 14 dagen verdwenen.
  • Zwelling: Na de ingreep kan de kaak zwellen. De zwelling kunt u beperken door thuis te koelen met een coldpack of ijsklontjes in een washandje. Wissel steeds af: 15 minuten koelen, 5 minuten niet enzovoorts. De zwelling is na 2 dagen het hevigst. Daarna wordt het langzaam minder.
  • Bloeduitstorting: Soms ontstaat een bloeduitstorting. Uw wang verkleurt dan en blijft langer dik. Dit trekt vanzelf weg.
  • Openen mond: Ook is het mogelijk dat u na de behandeling uw mond minder goed kunt openen, vooral als u achter in uw mond bent behandeld. Na een paar dagen heeft u hier geen last meer van.

Twee weken na het plaatsen van de implantaten komt u terug op de polikliniek voor controle. De volgende controle is na ongeveer 6 weken. Dit hangt af van de behandeling die u heeft gehad. Daarna komt u jaarlijks voor controle naar de polikliniek.

Contact

Mocht u problemen krijgen of heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA). 's Avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met het algemene nummer van het ziekenhuis.

  • Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) (0344) 67 40 74 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags
  • Ziekenhuis Rivierenland Algemeen (0344) 67 49 11 - 24 uur per dag