Intravitreale injectie

Een intravitreale injectie is een injectie met een zeer geringe hoeveelheid geneesmiddel in het glasachtig lichaam van het oog. Het oog bestaat van buiten naar binnen uit de harde oogrok (sclera), het vaatvlies (de choroidea), het netvlies (de retina) en is gevuld met een waterige geleiachtige substantie (het glasachtig lichaam).

Afdeling

Oogheelkunde

Lees meer

Meer over

Intravitreale injecties worden onder andere toegepast bij bepaalde vormen van diabetische retinopathie (macula-oedeem), leeftijdsgebonden maculadegeneratie en sommige vaatafsluitingen. Er kunnen soms ontstekingsremmers (corticosteroiden) maar meestal vaatgroeiremmers (“anti-vasculaire endotheliale groeifactor”-middelen (''anti-VEGF''-middelen) zoals Avastin en Lucentis) worden ingespoten afhankelijk van de aandoening.

Bij deze klachten met spoed contact opnemen

  • Oogdrukverhoging: Bijwerking van corticosteroiden. Bij vaatgroeiremmers komt deze complicatie nauwelijks voor.
  • Infectie: zeldzaam; indien het oog erg rood wordt en lichtschuw moet u uw arts waarschuwen.
  • Netvliesloslating: zeldzaam
  • Glasvochtbloeding: zeldzaam

Contact

Als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. Buitenkantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis.

  • Polikliniek Oogheelkunde, Tiel (0344) 67 40 59 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur
  • Spoedeisende Hulp (0344) 72 66 66 - u moet dan altijd melden dat u een injectie in het oog heeft gehad en dat u bij klachten dit nummer moet bellen