Kaakcorrectie

Normaal gesproken wordt een afwijking in de stand van het gebit behandeld door een orthodontist. Een orthodontist heeft zich gespecialiseerd in het rechtzetten van tanden en kiezen. Operatieve behandeling door een MKA-chirurg is nodig wanneer er zo grote verschillen zijn tussen de stand, de vorm of de afmeting van boven- en onderkaak, dat behandeling door de orthodontist alleen niet voldoende is.

Afdeling

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA)

Lees meer

Meer over

Mogelijke redenen voor een chirurgische kaakcorrectie zijn bijvoorbeeld:

  • Problemen bij het kauwen of praten.
  • Pijn in de kaak en/of kaakgewrichten.
  • Beschadiging van tanden of tandvlees vanwege een verkeerde beet.
  • Bij (ernstige obstructieve) slaapapneu.

Behandeling

De operatie vindt plaats onder algehele narcose in één van de operatiekamers van het ziekenhuis. Van tevoren bezoekt u in het ziekenhuis de anesthesist, om de narcose te bespreken. Hij bespreekt met u hoe lang u van tevoren nuchter moet zijn, omdat uw maag leeg moet zijn voor de operatie.

De soort operatie die uitgevoerd wordt, is afhankelijk van de stand van de kaak. In alle gevallen moet daarbij een snede in het bot worden gemaakt voordat de kaak of een deel ervan kan worden verschoven. De operatie gebeurt meestal volledig vanuit de mond, zodat geen littekens aan de buitenkant van de mond ontstaan. Bij operaties aan de onderkaak wordt vaak beiderzijds een sneetje van 3 mm in de wang gemaakt om fixatieschroefjes aan te brengen. Dit leidt echter niet tot zichtbare littekens.

De MKA-chirurg bespreekt met u of deze plaatjes/schroefjes er in een later stadium weer uit moeten.

Na behandeling

U verblijft één tot vier dagen in het ziekenhuis. Dit is inclusief de dag van opname en de dag van operatie. De duur van uw verblijf hangt af van de aard van de ingreep en de snelheid van de genezing.

De ochtend na de operatie wordt u onderzocht door de MKA-chirurg op de polikliniek. Er wordt een nieuwe 3D-scan vervaardigd en de chirurg controleert of de correcte stand van de kaken is bereikt.

Als alles volgens plan is verlopen en u zich fit genoeg voelt, wordt u ontslagen uit het ziekenhuis. U krijgt dan ook een zachte tandenborstel en de recepten voor thuis mee:

  • Pijnmedicatie (lbuprofen 600 mg 3 x daags, ibuprofen kunt u ook combineren met paracetamol 4 x daags 1000 mg).
  • Mondspoelmiddel (Chloorhexidine 0,12 % 3x daags voor 7 dagen).

Lees voor meer informatie de folder 'Kaakcorrectie'

Contact

Mocht u problemen krijgen of heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA). 's Avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met het algemene nummer van het ziekenhuis.

  • Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) (0344) 67 40 74 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags