Kaliumbeperkt dieet

Kalium is een mineraal dat in vrijwel alle voedingsmiddelen voorkomt. Kalium is nodig voor de geleiding van zenuwprikkels. Kalium is samen met natrium (uit keukenzout) ook belangrijk voor het regelen van de bloeddruk. Een gemiddelde Nederlandse voeding bevat 4000-6000 mg (milligram) kalium per dag.

Afdeling

Diƫtetiek

Lees meer

Meer over

Als de nieren goed werken, houden ze het kaliumgehalte constant. Bij een verminderde nierfunctie verlaat er minder kalium het lichaam. De hoeveelheid kalium in het bloed kan dan te hoog worden. U kunt dan last krijgen van spierkrampen en hartritmestoornissen.

Voorbereiding

U heeft het advies gekregen om een kaliumbeperkt dieet te volgen. Hoeveel kalium u per dag mag innemen, hangt af van de bloedwaarden. Meestal gaat het om 2000-3000 mg per dag. Bij een kaliumbeperkt dieet mag u (in principe) alle voedingsmiddelen nemen. Het gaat om de totale hoeveelheid kalium die u per dag binnenkrijgt. U kunt ook producten nemen die meer kalium bevatten, zolang u maar onder de maximale hoeveelheid kalium blijft die u per dag mag hebben. Als het kaliumbeperkt dieet niet helpt, kan de arts u (tijdelijk) medicijnen voorschrijven.

Behandeling

Hieronder staan de basisregels voor een kaliumbeperkt dieet. Het kan zijn dat deze richtlijnen anders zijn dan het persoonlijke dieet dat u met uw diëtist heeft besproken. In dat geval volgt u de adviezen van uw diëtist op. De basisregels om de hoeveelheid kalium in uw voeding te beperken zijn:

  • Gebruik geen vruchtensap, tomatensap of andere groentesap. Neem liever limonadesiroop of frisdrank.
  • Gebruik één portie fruit per dag.
  • Drink maximaal twee kopjes koffie per dag.
  • Gebruik geen chocolade, chocolademelk of andere producten met chocolade. Neem liever een biscuitje zonder chocolade, een zuurtje of pepermunt. In plaats van chocolademelk kunt u gewone melk of karnemelk nemen.
  • Eet niet elke dag aardappelen. Wissel af met rijst en pasta.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Diëtetiek.

  • Diëtetiek (0344) 67 43 36 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur