Keelamandelen verwijderen volwassenen

De keelamandelen zijn te zien als bulten links- en rechtsachter in de keel. De keelamandelen helpen bij het bestrijden van infecties. Als keelamandelen vaak ontstoken zijn, kunt u klachten krijgen. U wordt bijvoorbeeld moe en lusteloos. Of u gaat snurken, u heeft geen honger of een slechte adem. De keelamandelen worden dan weggehaald met een operatie. Het weghalen van de amandelen heeft geen gevolgen voor het bestrijden van infecties. 

Afdeling

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Lees meer

Voorbereiding

Meestal krijgt u ongeveer drie kwartier voor de operatie een tabletje om wat rustig te worden. Daarna krijgt u in beide neusgaten enkele neusdruppels om de slijmvliezen te laten slinken. Via een infuus krijgt u extra vocht. Het is mogelijk dat u een antibioticum krijgt (amoxicilline).  

In de volgende situaties kunt u contact met ons opnemen

  • U heeft een nabloeding. Er komt bijvoorbeeld bloed uit uw mond of neus. Blijf niet alleen, vraag uw partner of een andere naaste bij u kan blijven. Raak niet in paniek bij een nabloeding. Doe een ijskraag om en probeer wat koud water te drinken.
  • U heeft koorts boven de 38,5°C of langer dan 24 uur koorts boven de 38°C.
  • De pijn wordt steeds erger. 

Behandeling

Bij volwassenen (en kinderen ouder dan zes jaar) zullen de amandelen meestal verwijderd worden door ze stapsgewijs los te maken, ook wel pellen genoemd. Dit, omdat de keelamandelen bij ouderen veel vaster zitten aan de onderliggende weefsellaag dan bij jonge kinderen. De operatie gebeurt in de meeste gevallen onder narcose.

Voor deze operatie wordt u één tot drie dagen opgenomen in het ziekenhuis. U krijgt een recept voor pijnstillers mee naar huis. 

Na behandeling

  • Als u wakker wordt, heeft u veel last van keelpijn. Deze pijn kan tien dagen aanhouden.
  • U krijgt ijswater te drinken. Slikken verzacht de wond in uw keel. De pijn wordt dan minder en u heeft minder kans op een nabloeding.
  • Mocht u de eerste nacht thuis slapen, dan is het belangrijk dat er iemand bij u is voor het geval u een nabloeding krijgt. 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Keel-, Neus-, en Oorheelkunde.

  • Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) (0344) 67 40 58 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

Buiten kantoortijden kunt u bellen met de receptie.

  • Ziekenhuis Rivierenland Algemeen (0344) 67 49 11 - 24 uur per dag