Klysmabehandeling

De kinderarts heeft een klysmabehandeling voorgeschreven voor uw kind. Onderstaande folder geeft een beschrijving van de gang van zaken rondom de klysmabehandeling en is bedoeld als voorbereiding op de behandeling. Voor deze behandeling komt uw kind op drie verschillende dagen naar het ziekenhuis voor de toediening van een klysma. De klysma’s worden gegeven op de afdeling Kind en Jeugd van het ziekenhuis.

Afdeling

Kind & Jeugd (verpleegafdeling)

Lees meer

Meer over

Verstopping of obstipatie is een veel voorkomend probleem bij kinderen. Omdat uw kind hier ook last van heeft, is hij/zij onder behandeling bij de kinderarts op onze polikliniek. Om deze klachten te verhelpen, heeft de arts een klysmabehandeling voorgeschreven.

Voorbereiding

Bij een klysma wordt via de anus (het poepgaatje) een laxerende vloeistof in de darm gespoten die de harde ontlasting zachter maakt en de darmwerking stimuleert. Het klysma is een doorzichtige, heldere vloeistof. Uw kind zal, in het algemeen, drie klysma’s krijgen, op verschillende dagen. De behandeling neemt per keer ongeveer 40 minuten in beslag. In overleg met de afdeling Kind en Jeugd en u wordt een geschikt tijdstip voor de behandeling afgesproken

Behandeling

Uw kind mag op de onderzoekstafel komen liggen. Onderkleding moet uit, bovenkleding mag aanblijven. Een goede houding voor het toedienen van een klysma is; op de linkerzij met opgetrokken knieën. Deze houding vergemakkelijkt het inbrengen van het slangetje en klysma. U mag naast kind uw kind komen staan om hem/haar gerust te stellen en af te leiden. De medisch pedagogisch zorgverlener of kinderverpleegkundige zal u hierbij helpen.

Er zijn verschillende manieren om uw kind af te leiden. Zo vinden veel kinderen het prettig als de ouder een leuk verhaaltje vertelt, voorleest uit een boek, of liedjes zingt. Ook het wegblazen van een veertje zorgt voor ontspanning bij kinderen. U kent uw kind het beste en u heeft vast een idee welke afleiding bij uw kind goed zal werken. Bespreek van tevoren met uw kind wat u gaat doen tijdens de behandeling. Het kan ook zijn dat uw kind zo angstig of boos is, dat geen enkele vorm van afleiding helpt. We proberen dan het vervelende moment voor uw kind zo kort mogelijk te houden.

De verpleegkundige legt uit wanneer ze het slangetje in de anus inbrengt. Dit slangetje is iets dikker dan een potlood; de verpleegkundige smeert het in met vaseline, waardoor het beter glijdt. Het inbrengen kunnen kinderen soms vervelend of spannend vinden; daarom spreekt de verpleegkundige met uw kind af dat hij/zij het laat weten als het inbrengen pijn doet. Dan stopt de verpleegkundige even met doorschuiven. De darmen zitten meestal al erg vol met harde ontlasting en het kan extra gevoelig zijn als er ook nog een slangetje langs moet. Als het slangetje voldoende ver is opgevoerd (tot zo’n 30 cm.), spuit de verpleegkundige de klysmavloeistof langzaam in de darmen. Vervolgens trekt zij het slangetje terug en is de behandeling klaar.

 

Na behandeling

Ook wanneer uw kind al ontlasting heeft gehad in het ziekenhuis, kan hij/zij thuis nog meer ontlasting krijgen. Het is belangrijk dat u de hoeveelheid en de hardheid van de ontlasting meldt aan de verpleegkundige bij uw volgende bezoek aan de afdeling. Klysma’s kunnen bijwerkingen geven. Uw kind kan buikkrampen krijgen doordat de darmwerking sterk geprikkeld raakt. Daarnaast kan hij/zij last hebben van een opgeblazen gevoel in de buik, misselijkheid en winderigheid. Deze bijwerkingen zijn vrijwel altijd onschuldig en tijdelijk van aard.

Lees voor meer informatie deze folder.

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling helpen u graag.

  • Verpleegafdeling Kind & Jeugd (B5) (0344) 67 46 71 - 7 dagen per week 24 uur per dag