Kunstmatige beademing

Normaal zijn we ons nauwelijks bewust van onze ademhaling. Bij ernstige ziekte, van met name de longen, kan het ademhalen zo inspannend worden dat een patiënt uitgeput raakt. Bovendien neemt de zieke long onvoldoende zuurstof op. Kunstmatige beademing kan dan een levensreddende behandeling zijn.

Afdeling

Intensive Care (IC)

Lees meer

Behandeling

De beademingsmachine staat meestal aan de linkerkant van de patiënt, aan het hoofdeinde van het bed. Om te kunnen beademen wordt u onder narcose gebracht en wordt een beademingsbuisje (zogenaamd tube) via de mond en in sommige gevallen via de neus ingebracht. Hierna wordt de beademingsmachine aangesloten. De aanwezigheid van de tube en de beademing zelf kunnen vervelend zijn en veel stress opleveren. Daarom wordt er medicatie toegediend waardoor u hier minder last van heeft. De slaap kan variëren van diepe tot lichte slaap. Sommige patiënten zijn wakker.

Door de tube kunt u niet zelf het slijm uit de longen ophoesten. Het kan zijn dat de verpleegkundige dit slijm moet wegzuigen met een slang. U kunt het hierdoor wat benauwd krijgen. 

Eten en drinken

Door de tube kunt u niet normaal eten en drinken. U krijgt voeding via een maagslang (sondevoeding). Soms is dit ook dit niet mogelijk. Dan krijgt u voeding via een infuus.

Na behandeling

Afbouwen van de beademing

Zodra het beter gaat, zult u opnieuw moeten “leren” ademen. Wij noemen dit het ontwennen van de beademing (weanen). Het verschilt per persoon hoe lang dat duurt. Het is vaak een kwestie van tijd en geduld.

Wanneer de ademhaling goed blijft, zal de arts van de Intensive Care de beademingsbuis laten verwijderen. Als de buis is weggehaald, kunt u last hebben van een pijnlijke keel, slikklachten en een hese stem. Probeer daarom in het begin niet te veel te praten.

Contact

Heeft u vragen of problemen dan kunt u altijd terecht bij de verpleegkundigen en artsen van de Intensive Care of telefonisch contact opnemen via het nummer (0344) 67 44 02.