Leefregels en adviezen na vaginale verzakkingsoperatie

U heeft een vaginale verzakkingsoperatie ondergaan. Op deze pagina leest u leefregels en adviezen die u kunt opvolgen om uw herstel te bevorderen. Er kan in de eerste weken
na de operatie wat bloederige afscheiding zijn. Als er meer afscheiding is, kunt u twee keer per dag met de douche de buitenkant van de vagina schoonspoelen. U verwisselt uw maandverband frequent, minimaal 3 x per dag. Direct na de operatie kunt u weer onder de douche. Wacht met het nemen van een bad tot de bloederige afscheiding uit de vagina is gestopt. Wegens infectiegevaar is het hebben van geslachtsgemeenschap en het gebruik van tampons de eerste 6 weken af te raden.

Afdeling

Gynaecologie

Lees meer

Meer over

Bij pijn kunt u zo nodig Paracetamol gebruiken (tot maximaal 4x 1000 mg per dag). De één herstelt sneller dan de ander. Soms is er een complicatie waardoor het langer duurt. Als u merkt dat bepaalde activiteiten nog vermoeiend zijn, kunt u beter een stapje terug doen. Gun uw lichaam de tijd om te herstellen. De regels geven u een richtlijn.

Wanneer moet u contact opnemen?

  • Als u problemen krijgt met plassen of zelfs helemaal niet meer kunt plassen.
  • Indien u een ruggenprik gehad heeft en thuis last krijgt van erge hoofdpijn (met name als u overeind komt).
  • Als de huid na een paar dagen na de operatie rondom de wond rood wordt en / of warm aanvoelt.
  • Als u koorts krijgt ( >38,5).
  • Als de wond begint te bloeden of onderhuids flink dikker begint te worden.
  • Als u teveel pijn krijgt en de pijnstillers niet voldoende helpen.
  • Als u het vermoeden van een blaasontsteking hebt.

De bekkenfysiotherapeut komt tijdens de opname langs om uitleg te geven over de juiste houding op het toilet om goed leegplassen te bevorderen en te hard persen bij de ontlasting te voorkomen. U krijgt uitleg over bekkenbodemoefeningen. Houdt uw ontlastingspatroon in de gaten. Uw ontlasting moet zacht blijven om overmatige druk op het wondgebied te voorkomen. Als u ontslagen wordt uit het ziekenhuis krijgt u soms een recept mee voor de darmwerking. Het doel is dat u makkelijk naar het toilet gaat en tot minstens 3 maanden na de operatie een vlotte stoelgang heeft en niet hoeft te persen. U kunt zelf naar behoefte de dosering aanpassen. Drink gemiddeld 2 liter per 24 uur.

 

Meer leefregels en adviezen leest u in de folder Leefregels en adviezen na vaginale verzakkingsoperatie

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem gerust contact op met de afdeling Gynaecologie. 

  • Gynaecologie (0344) 67 40 45 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags.