Lichttherapie

Zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidziekten. Dit komt door het UV-licht (ultraviolet licht) in zonlicht.

Afdeling

Dermatologie

Lees meer

Meer over

Er zijn 3 soorten UV-licht: UV-A, UV-B en UV-C. Bij lichttherapie wordt alleen UV-A licht en UV-B licht gebruikt. UV-B licht is licht met een golflengte van 280-320 nanometer (nm).    TL01 licht heeft een golflengte van 311 nm en is de meest gebruikte golflengte met een ontstekingsremmend effect op de huid. Dit kan zowel heel plaatselijk als ook op de hele huid gegeven worden.

 

Voorbereiding

U komt 2x per week naar het ziekenhuis, voor belichting van uw gehele huid of een gedeelte van uw huid volgens een bepaald schema. De belichtingstijd varieert van een aantal seconden bij de start tot een aantal minuten aan het einde van de kuur.

Adviezen en aanwijzingen

  • Tijdens de behandeling mag u geen gebruikmaken van zonnebank, hoogtezon of solarium. Ga ook niet zonnebaden.
  • Breng uw arts of de assistente op de hoogte van welke medicijnen u gebruikt of als er wijzigingen zijn in de medicatie (bijvoorbeeld een antibioticumkuur). Sommige medicijnen kunnen de huid erg gevoelig maken voor ultraviolet licht.
  • Gebruik geen crèmes / zalven 2 uur voorafgaand aan de behandeling. Teerzalven mogen helemaal niet gebruikt worden tijdens de lichtkuur. Protopiczalf® en elidelcrème® niet op de dag van de belichting.
  • Wij adviseren u om na de behandeling uw huid in te smeren met een onderhoudszalf. Mocht u deze niet hebben, dan kunt u uw arts om een recept vragen.
  • Draag geen sierraden, parfum / eau de toilette / aftershave tijdens de behandeling.
  • Bij koorts kan de behandeling niet doorgaan. Indien u geen koorts heeft maar wel griepachtige klachten, dan dient u dit met de lichttherapie assistente te overleggen.
  • Indien u gevoelig bent voor een koortslip, raden wij u aan (parfumvrije) UV-werende lippenbalsem te dragen
  • Informeer uw arts als u eerder ooit voor huidkanker bent behandeld of als huidkanker opvallend veel in uw familie voorkomt.

Meer informatie leest u in de folder Lichttherapie TL01

Contact

Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen via onderstaand telefoonnummer

  • Polikliniek Dermatologie (0344) 67 40 54 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags.