Lichttherapie

Zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidziekten. Dit komt door het UV-licht (ultraviolet licht) in zonlicht.

Afdeling

Dermatologie

Lees meer

Meer over

Er zijn 3 soorten UV-licht: UV-A, UV-B en UV-C. Bij lichttherapie wordt alleen UV-A licht en UV-B licht gebruikt. UV-B licht is licht met een golflengte van 280-320 nanometer (nm).    TL01 licht heeft een golflengte van 311 nm en is de meest gebruikte golflengte met een ontstekingsremmend effect op de huid. Dit kan zowel heel plaatselijk als ook op de hele huid gegeven worden.

 

Voorbereiding

Afhankelijk van het soort aandoening van uw huid komt u 2 tot 3 x per week naar het ziekenhuis, voor belichting van uw gehele huid of een gedeelte van uw huid volgens een bepaald schema. De belichtingstijd varieert van een aantal seconden bij de start tot een aantal minuten aan het einde van de kuur.

De belichtingstijd wordt afhankelijk van uw huidtype en huidreactie opgehoogd.

De duur van de totale kuur is ongeveer 10 tot 12 weken. De resultaten zijn het beste als de kuur niet onderbroken wordt.

Tijdens de behandeling staat u ontkleed in een cabine. U draagt hierbij een nauwsluitende UV-bril, die u van de assistente uitgereikt krijgt. Als u in het gezicht geen huidafwijkingen heeft, krijgt u een doekje om het gezicht te bedekken. Mannelijke patiënten dragen een string of een sok om hun geslachtsdeel, om deze te beschermen.

U gaat in het midden van de cabine staan en probeert iedere keer dezelfde houding aan te nemen. De lichtcabine is voorzien van een alarmsysteem en een alarmkoord in de cabine. U kunt altijd zelf uit de cabine door de deur te openen.

De lichttherapie assistent is gedurende de behandeling in de behandelruimte aanwezig.

Indien alleen uw handen en voeten belicht hoeven te worden, dan kunt u de behandeling zittend volgen met uw handen en voeten op deelbelichters.

Na 6 tot 8 weken heeft u een controle-afspraak bij uw behandeld arts.

Adviezen en aanwijzingen

  • Tijdens de behandeling mag u geen gebruikmaken van zonnebank, hoogtezon of solarium. Ga ook niet zonnebaden.
  • Breng uw arts of de assistente op de hoogte van welke medicijnen u gebruikt of als er wijzigingen zijn in de medicatie (bijvoorbeeld een antibioticumkuur). Sommige medicijnen kunnen de huid erg gevoelig maken voor ultraviolet licht.
  • Gebruik geen crèmes / zalven 2 uur voorafgaand aan de behandeling. Teerzalven mogen helemaal niet gebruikt worden tijdens de lichtkuur. Protopiczalf® en elidelcrème® niet op de dag van de belichting.
  • Wij adviseren u om na de behandeling uw huid in te smeren met een onderhoudszalf. Mocht u deze niet hebben, dan kunt u uw arts om een recept vragen.
  • Draag geen sierraden, parfum / eau de toilette / aftershave tijdens de behandeling.
  • Bij koorts kan de behandeling niet doorgaan. Indien u geen koorts heeft maar wel griepachtige klachten, dan dient u dit met de lichttherapie assistente te overleggen.
  • Indien u gevoelig bent voor een koortslip, raden wij u aan (parfumvrije) UV-werende lippenbalsem te dragen
  • Informeer uw arts als u eerder ooit voor huidkanker bent behandeld of als huidkanker opvallend veel in uw familie voorkomt.

Meer informatie leest u in de folder "Lichttherapie TL 01 (UV-B)".

Contact

De polikliniek Dermatologie bevindt zich op route 6. Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen via onderstaand telefoonnummer

  • Polikliniek Dermatologie (0344) 67 40 54 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags.