Littekenbreuk

Een littekenbreuk is een onderbreking (gat of gaatje) in de buikwand. Deze onderbreking is ontstaan op een plaats, die in het verleden gebruikt is om een operatie uit te voeren. De meest voorkomende oorzaak van het ontstaan van een littekenbreuk is een wondgenezingsstoornis bij de vorige operatie. Dat kan zich hebben voorgedaan in de vorm van een bloeduitstorting, al dan niet met een ontsteking. Ook kan zich dat hebben voorgedaan als uiting van een slechte lichamelijke conditie of door het gebruik van bepaalde medicijnen, die u nodig had. Het kan ook zijn dat u zo ernstig ziek was dat de wond in de buikwand niet gesloten kon worden en vanzelf is dicht gegroeid, waarna veelal een littekenbreuk
ontstaat. 

Afdeling

Chirurgie

Lees meer

Voorbereiding

Niet alle littekenbreuken behoeven een chirurgische behandeling. Wanneer een breuk geen klachten geeft, is een operatie niet nodig. Soms wordt een elastische band (‘breukband’) geadviseerd. Breuken die groter worden en breuken die klachten geven komen wel in aanmerking voor behandeling. De arts zal met u bespreken, hoe in uw geval de breuk behandeld kan worden. In het algemeen zal u een operatie worden geadviseerd.

Behandeling

Kleine littekenbreuken kunnen vaak hersteld worden door een operatie waarbij de breuk gesloten wordt met behulp van een kunststof matje. Deze ingreep kan zowel via een open als een kijkoperatie verricht worden. Meestal gebeurt dit in dagbehandeling. Bij een kijkoperatie wordt een camera in de buik gebracht nadat deze gevuld is met koolstofdioxide. Via twee of drie extra kleine sneetjes worden instrumenten ingebracht om de breuk te kunnen herstellen. 

Het matje wordt dan onder meer vastgezet aan de buikwand met behulp van kunststof nietjes. Deze lossen na enkele maanden vanzelf op. Deze nietjes kunnen na de ingreep pijn veroorzaken waardoor het soms nodig is om één of enkele dagen in het ziekenhuis te blijven voor goede pijnstilling. Bij een grote littekenbreuk gaat het over het algemeen gaat om een relatief grote operatie. U blijft na de operatie een aantal dagen in het ziekenhuis Er kunnen verklevingen van darmen zijn als gevolg van een eerdere operatie, deze worden tijdens de operatie los gemaakt. Het kan bijvoorbeeld ook nodig zijn om de spierlagen van de buikwand van elkaar los te maken om meer ruimte te krijgen zodat het buikwanddefect kan worden gesloten. Dat gaat gepaard met grote wondgebieden tussen de buikwandspieren. Er worden dan vaak slangetjes achtergelaten om overtollig vocht na de operatie af te voeren. Daarnaast is er vaak een kunststof mat nodig om de buikwand extra te verstevigen.

Meer informatie lees je in de folder Littekenbreuk

Contact

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Wanneer zich thuis na de operatie problemen voordoen, neem dan contact op met de huisarts. Bij dringende vragen of problemen vóór uw behandeling kunt u zich het beste wenden tot de afdeling waar de behandeling plaats moet vinden.

  • Polikliniek Chirurgie, locatie Tiel (0344) 67 40 41 - van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags
  • Polikliniek Chirurgie, locatie Culemborg (0344) 67 47 44 - van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur
  • Spoedeisende Hulp (SEH) (0344) 67 42 54 - bij drukkende maar niet direct spoedeisende vragen
  • Spoedeisende Hulp (SEH) (0344) 72 66 66 - bij spoedeisende vragen