Lokale injecties

Een lokale injectie is een injectie in of rondom uw pijnlijke gewricht of slijmbeurzen. In de injectie zitten medicijnen (verdovingsvloeistof en corticosteroïden). Deze medicijnen blokkeren de zenuwen en remmen de ontsteking of irritatie. Hierdoor vermindert of verdwijnt de pijn.

Afdeling

Pijngeneeskunde

Lees meer

Meer over

Waarschijnlijk heeft u een ontsteking aan een gewricht, pees en/of slijmbeurs. Slijmbeurzen zijn nodig als glijmiddel tussen pezen en botten. Als deze slijmbeurzen ontstoken zijn, kunnen zij veel pijn veroorzaken. Het bekendste voorbeeld is schouderpijn. Hierbij kunnen het schoudergewricht, de slijmbeurs, de aanhechtingen van de pezen en het gewricht tussen het sleutelbeen en het schouderblad ontstoken zijn.

Voorbereiding

  • U hoeft geen speciale kleding mee te nemen voor deze behandeling.
  • U kunt gewoon eten voordat de behandeling begint. Ook uw medicijnen kunt u gewoon innemen. Dit geldt niet voor bloedverdunners, zoals hierboven staat.
  • Bent u ziek of heeft u koorts op de dag van de behandeling? De behandeling kan dan niet doorgaan. U kunt een nieuwe afspraak maken.
  • U mag na de behandeling 24 uur niet zelf deelnemen aan het verkeer. Regel daarom vooraf vervoer terug naar huis.

Wat willen we van uw weten voor de behandeling?

  • Gebruikt u bloedverdunners (antistollingsmedicatie)? Bespreek dit vooraf met uw medisch specialist. Het kan zijn dat u tijdelijk moet stoppen met uw bloedverdunners voor de behandeling.
  • Bent u zwanger? De behandeling kan dan niet doorgaan omdat dit schadelijk voor de baby kan zijn.
  • Bent u overgevoelig of allergisch voor bepaalde medicijnen of voor latex? Geef dit voor de behandeling aan ons door.
  • Bent u overgevoelig voor jodium, pleisters, contrastvloeistof of verdoving? Geef dit voor de behandeling aan ons door.

Behandeling

U krijgt de lokale injectie op de polikliniek Pijnbestrijding. U wordt door de assistente naar de behandelruimte gebracht. U gaat op uw buik of rug op de behandeltafel liggen. Dit wordt bepaald door de plek waar u de lokale injectie krijgt. De pijnspecialist bepaalt de juiste plek voor de lokale injectie. Uw huid wordt rondom deze plaatst ontsmet met een koude doorzichtige vloeistof. De huid wordt plaatselijk verdoofd waarna de pijnspecialist de naald zal inbrengen. Dit gebeurt onder röntgendoorlichting of echogeleiding. Als de naald goed zit, wordt een kleine hoeveelheid verdoving tegelijkertijd met corticosteroïden ingespoten. Deze verdoving kan enkele uren duren. Hierna kunt u zich weer aankleden. Na de behandeling moet u het de rest van de dag rustig aan doen.

Na behandeling

Na de behandeling kunt u een afspraak maken met uw pijnspecialist. Plan deze afspraak ongeveer vier weken nadat u de lokale injectie heeft gekregen. Tijdens de controle-afspraak bespreekt de pijnspecialist het resultaat van de behandeling met u. Ook wordt besproken of er een vervolgbehandeling nodig is.

Het beste resultaat van de behandeling kunt u na vier weken verwachten.

Lees voor meer informatie de folder 'Lokale injecties'.

Contact

Heeft u vragen direct na de behandeling?

Heeft u de eerste 24 uur na de behandeling klachten of vragen? Neem dan contact op met de Spoedeisende Hulp (0344) 67 42 54.
Heeft u 24 uur na de behandeling klachten? Neem dan contact op met uw huisarts of de huisartsenpost.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust. Uw behandelend pijnspecialist geeft u graag meer informatie.