Lumbale HNP-operatie

Wat is een hernia?

Tussen iedere twee wervels bevindt zich een kussentje: de tussenwervelschijf (discus). Dit werkt als een soort stootkussen om schokken op te vangen en maakt het mogelijk dat de wervels onderling kunnen bewegen. De tussenwervelschijf heeft een weke kern die omgeven is door een stevige omhulling.

Wanneer deze omhulling een zwakke plek vertoont of scheurt, kan de weke kern gaan uitpuilen (dit is te vergelijken met de binnenband van een fiets, die door de buitenband kan uitpuilen).

Een dergelijke bobbel, uitpuilend door de opening in het omhulsel noemt men een hernia nuclei pulposi, afgekort tot “hernia”of HNP. Als de bobbel op de zenuw drukt ontstaat er pijn in het been en eventueel een stoornis van een zenuw. Niet de rugpijn maar de pijn in het been wordt dan als erg ervaren.

Afdeling

Orthopedie

Lees meer

Voorbereiding

Verdoving

De operatie vindt plaats onder algehele narcose.

Behandeling

De operatie

Gemiddeld duurt de operatie 30-60 minuten. Er wordt een snede gemaakt in de onderrug. Tijdens de operatie wordt de uitpuilende kern weggehaald, waardoor de zenuw die in de knel zit weer vrij komt. De tussenwervelschijf wordt voor een gedeelte weggehaald; dit is nodig om de kans op een nieuwe hernia zo klein mogelijk te maken.

Voor de kern die wordt weggehaald komt niets anders in de plaats. Een enkele keer, om nalekkend bloed te kunnen afzuigen, wordt aan het einde van de operatie een dun slangetje (drain) in de wond gelegd. Dit wordt de volgende dag verwijderd.