Men noemt myomen wel vleesbomen. Op zich is dat een vreemde naam, omdat ze totaal niet op bomen lijken. Het zijn goedaardige knobbels die uitgaan van de spierwand van de baarmoeder. Ze bestaan voornamelijk uit spierweefsel. Een myoom kan zo groot zijn als een speldenknop, maar is soms ook heel groot en kan dan meerdere kilo’s wegen. Sommige myomen hebben een steel. Vaak zijn er meerdere myomen in de baarmoeder aanwezig. Ze kunnen op verschillende plaatsen rond of in de baarmoeder aanwezig zijn.

Afdeling

Gynaecologie

Lees meer

Meer over

Myomen groeien onder invloed van oestrogenen. De eierstokken maken deze vrouwelijke geslachtshormonen tijdens de vruchtbare levensfase. Vóór de eerste menstruatie (menarche) kunnen myomen dan ook niet ontstaan, en na de overgang (menopauze) nemen ze in omvang af. Myomen komen bij ongeveer 20-30% van de vrouwen voor. Men ontdekt ze meestal na het 35e jaar, maar eerder is ook mogelijk. Myomen komen vaker voor bij vrouwen die geen kinderen hebben en bij vrouwen van het negroïde ras. Tijdens de zwangerschap, wanneer hoge oestrogeenspiegels bestaan, groeien myomen soms snel. Ook worden zij soms groter bij hormoonbehandeling in verband met overgangsklachten. Waarom myomen ontstaan, is niet bekend. De kans dat ze kwaadaardig worden, is bijzonder klein (1 op 10.000).

Behandeling

Myomen hoeven alleen behandeld te worden als ze klachten veroorzaken. Een of meerdere (bij toeval) gevonden myomen zijn op zich geen reden om over te gaan tot behandeling als u er geen last van hebt. Ook is het niet nodig de grootte van de myomen te laten controleren zolang er geen klachten zijn. Myomen kunnen immers geen kwaad; het risico dat ze kwaadaardig worden is zeer klein. Hebt u wel klachten, dan bespreekt de gynaecoloog verschillende behandelingsmethoden met u. De plaats van de myomen, hun grootte en aantal spelen een rol in het advies dat de gynaecoloog u geeft. Ook uw leeftijd en eventuele kinderwens zijn van belang. Het feit dat na verwijdering van myomen nieuwe myomen kunnen ontstaan, kan eveneens een rol spelen. Tenslotte is de kans dat een bepaalde behandeling u van uw klachten afhelpt, van belang. Uiteindelijk bent u degene die akkoord moet gaan met het advies van de gynaecoloog. Daarbij moet u de voor- en nadelen van de verschillende behandelingsmogelijkheden afwegen tegen uw klachten. Meestal probeert de  gynaecoloog eerst met medicijnen de klachten te verminderen. De myomen blijven dan bestaan, al worden ze soms iets kleiner. Andere medicijnen kunnen voorkomen dat ze verder groeien. Pas als medicijnen onvoldoende effect hebben, adviseert men een operatie. Een uitzondering is een myoom dat in de baarmoederholte liggen (intracavitair myoom). Medicijnen hebben hierbij nauwelijks effect op de klachten, terwijl verwijdering van het myoom bijna altijd een gunstig resultaat heeft. Ook in andere situaties, vooral als er veel myomen in de baarmoeder aanwezig zijn, valt het effect van medicijnen soms tegen. Veel gebruikte medicijnen en operaties beschrijven wij hieronder.

Lees voor meer informatie de folder over Myomen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem gerust contact op met de afdeling Gynaecologie. 

  • Gynaecologie (0344) 67 40 45 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags