Nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde

Er is bij u een PEG-sonde geplaatst, op deze pagina staat informatie over de nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde.

Afdeling

Interne geneeskunde

Lees meer

Meer over

De PEG-sonde is een dun slangetje dat met behulp van een endoscoop en een sneetje in de buikwand in de maag wordt geplaatst. De plaatsing van de sonde wordt in overleg met u onder plaatselijke verdoving uitgevoerd, ook is het mogelijk (als uw medische situatie het toelaat) dat u een slaapmiddel via een infuusnaaldje toegediend krijgt.

Via de PEG-sonde kan vloeibare voeding worden toegediend. Aan de binnenzijde van de maag zorgt een fixatieplaatje ervoor dat de katheter niet naar buiten wordt getrokken of eruit kan vallen. Een tweede fixatieplaatje wordt aan de buitenzijde over de sonde geschoven, deze zorgt ervoor dat de maag en buikwand tegen elkaar gehouden worden.


De eerste dagen kan het wondje pijnlijk zijn, ook in de weken daarna moet u wennen aan de sonde. Soms raakt de huid onder het fixatieplaatje geïrriteerd. Na enkele weken zijn de meeste mensen gewend aan de sonde.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met polikliniek Interne Geneeskunde via (0344) 67 40 53.