Nazorg na slokdarm varices behandeling (afbinden van spataderen in de slokdarm)

Door middel van deze pagina wordt u geïnformeerd over de nazorg na het plaatsen van rubberen bandjes om spataderen in uw slokdarm. Het zogenaamde varices ligeren. Deze rubberen bandjes klemmen de spataderen af, binnen een paar dagen verliezen zij hun functie. De bloedtoevoer kiest daarna een andere route.

Afdeling

Interne geneeskunde

Lees meer

Meer over

Spataderen in de slokdarm kunnen ontstaan bij mensen met levercirrose of doordat er in een buikbloedvat trombose is ontstaan. Omdat de arts het gevaar van een bloeding van de spataderen tot de mogelijkheid ziet, heeft hij besloten om de spatader en te behandelen met bandligaties. Het kan zijn dat u al een bloeding heeft gehad en wil de arts voorkomen dat er een nieuwe bloeding ontstaat. De kans op een spontane bloeding neemt door deze behandeling af. De slokdarmspataderen sterven na een aantal dagen af. De elastiekjes verlaten het lichaam met de ontlasting. Meestal moet de behandeling herhaald worden.

Door deze behandeling kunt u tot wel een paar dagen na de behandeling last houden van pijn achter het borstbeen. Daarnaast kan het eten en drinken enkele dagen last geven.

Contact

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kunt u overdag bellen naar de polikliniek interne geneeskunde. In de avond, nacht of weekend kunt u bellen met Spoed Eisende Hulp.

  • Interne Geneeskunde (0344) 67 40 53 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags
  • Spoedeisende Hulp (0344) 67 42 54 - bij drukkende maar niet direct spoedeisende vragen
  • Spoedeisende Hulp (0344) 72 66 66 - bij spoedeisende vragen