Nierfunctie vervangende therapie

De nieren halen afvalstoffen uit het bloed. Ook zorgen ze ervoor dat u het teveel aan vocht uitplast. Daarnaast zorgen de nieren voor een juiste zuurgraad van het bloed. Het onvoldoende functioneren van de nieren kan verschillende oorzaken hebben. Vaak heeft het te maken met de ziekte waarvoor u bent opgenomen op de Intensive Care. Het kan zijn dat nierfunctie-vervangende therapie nodig is.

Afdeling

Intensive Care (IC)

Lees meer

Meer over

Wanneer krijgt iemand nierfunctie-vervangende therapie?

De arts van de Intensive Care besluit tot nierfunctie-vervangende therapie als er sprake is van:

  • ophoping van afvalstoffen in het bloed
  • te weinig of geen urineproductie
  • plotselinge verslechtering van de werking van de nieren, bijvoorbeeld bij bloedvergiftiging (sepsis)
  • uitvallen van de werking van meerdere organen.

Behandeling

Op de Intensive Care wordt CVVH (Continue Veno-Veneuze Hemofiltratie) gebruikt als nierfunctie-vervangende therapie. Hierbij brengt de arts een slang (katheter) in een bloedvat in de lies, de hals of onder het sleutelbeen. Deze katheter wordt aangesloten op een apparaat waarin zich een kunstnier bevindt. Het bloed stroomt via de katheter naar de kunstnier. De kunstnier zuivert het bloed en voert het teveel aan vocht af. Het gezuiverde bloed stroomt weer terug naar het lichaam.

Nierfunctie-vervangende therapie is niet pijnlijk. Soms kan het gebeuren dat een slang knikt door het bewegen. Er gaat dan een alarm af. U hoeft hier niet van te schrikken. Als het nodig is, neemt de verpleegkundige maatregelen.

Contact

Mocht u nog vragen hebben, stelt u deze dan gerust aan de verpleegkundigen. Zij zijn graag bereid u meer informatie te geven of een gesprek met de arts te regelen.

  • Intensive Care (0344) 67 44 02