Niersteenvergruizing

De nieren halen afvalstoffen uit het lichaam. Deze afvalstoffen plast u uit. Soms lossen de afvalstoffen niet helemaal op. Ze vormen dan kleine steentjes. Dit worden nierstenen genoemd. Meestal plast u ze spontaan uit. Maar soms zijn de stenen te groot en kunnen ze vast komen te zitten tussen de nier en de blaas. U kunt ze dan niet meer uitplassen. Dit kan heel veel pijn doen in de onderbuik. De pijn komt vaak in aanvallen (kolieken). Door nierstenen kunt u infecties krijgen. Ook kan uw nier slechter gaan werken. Dat zijn redenen om de nierstenen te verwijderen.

Afdeling

Urologie

Lees meer

Meer over

Veel mensen krijgen last van nierstenen in hun leven. Nierstenen kunnen behandeld worden met de niersteenvergruizer. Dit is een apparaat dat met schokgolven de nierstenen vergruisd tot zeer kleine stukjes. Deze kleine stukjes steen plast u na de behandeling uit. Deze behandeling heet in medische termen Extracorporal Shock Wave Lithotripsy (E.S.W.L.).

Voorbereiding

 • Een uur voor de behandeling neemt u een paracetamol 500 milligram en een zetpil diclofenac 100 milligram.
 • Voor de behandeling wordt op de afdeling Radiologie een röntgenopname van de buik gemaakt. Zo kan de laborant precies zien waar de nierstenen zitten.
 • U neemt plaats in de wachtkamer voor de behandelkamer. U hoeft zich niet te melden. U wordt opgeroepen door de laborante als u aan de beurt bent.

Voorzorgsmaatregelen

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen?

Mensen die bloedverdunners gebruiken moeten dit voor de behandeling aan ons doorgeven. Dit is heel belangrijk, want soms is het nodig om tijdelijk te stoppen met deze medicijnen. Uw arts kan u uitleggen wat u moet doen met uw bloedverdunners.

Bent u zwanger of heeft u een zwangerschapswens?

 • Bij de behandeling wordt gebruikgemaakt van röntgenstraling. Dit kan schadelijk zijn voor een ongeboren kind. Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, overleg dan met uw behandelend arts of het onderzoek uitgesteld kan worden.
 • Heeft u een zwangerschapswens? Dan kan het onderzoek het beste plaatsvinden in de week na de eerste dag van de menstruatie (ongesteldheid).

Behandeling

Een laborant voert de behandeling uit. Nadat u uw bovenkleding heeft uitgetrokken, neemt u plaats op de behandeltafel. De niersteenvergruizer is in de behandeltafel ingebouwd. U wordt aangesloten op een monitor die uw hartslag registreert. Ook worden tijdens de behandeling röntgenopnamen of een echo gemaakt. Hiermee kan laborant goed bepalen waar de nierstenen zitten.

De laborant smeert wat gel op uw rug. Als de arts weet waar de nierstenen zitten, krijgt u een aantal schokgolven. Dit duurt ongeveer een half uur. U voelt er weinig van. Soms kunt u door het bewegen van de steen wat tintelingen of lichte pijn voelen. Mocht u erge pijn krijgen tijdens de behandeling, zeg dit dan tegen de laborant.

De behandeling is meestal effectief. Soms worden de stenen niet in één keer vergruisd. Dan moet de behandeling herhaald worden.

Na behandeling

 • U plast de vergruisde steendeeltjes uit. Hierdoor kan er bloed bij de urine zitten. U hoeft daar niet van te schrikken.
 • Het is mogelijk dat u koliekpijnen krijgt. U heeft dan krampen in de zij die uitstralen naar de onderbuik. U heeft op de polikliniek bij uw laatste controle een recept mee gekregen voor pijnstillers tegen deze kolieken.


De gevolgen van de behandeling:

 • Om een snelle afvoer van gruis te bevorderen, is het goed om veel te drinken en te bewegen. Doe dit wel voorzichtig en overdrijf niet.
 • ​Door de schokgolven kan de huid beschadigd zijn. Dit voelt aan als een schaafwond. Binnen enkele dagen zal deze wond genezen.
 • U kunt lichte koorts krijgen. Dit gebeurt meestal bij mensen die vóór de behandeling al een urineweginfectie hadden. In dat geval moet u enkele dagen een antibioticumkuur gebruiken tegen de infectie. 
 • Het uitplassen van het steengruis kan enkele weken duren. Het gruis en eventuele steentjes die u plast, moet u opvangen voor onderzoek.

Wat kunt u doen tegen de pijn?

 • Als het nodig is kunt u de eerste dagen na de behandeling pijnstillers gebruiken. Deze kunt u als volgt nemen:
 • De eerste twee dagen neemt u vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg. Dus om de zes uur neemt u twee tabletten.
 • Op de derde en de vierde dag neemt u om de zes uur één tablet paracetamol van 500 mg.
 • Vanaf de vijfde dag stopt u met de pijnstillers.
 • Heeft u toch nog pijn? Dan kunt u twee tabletten paracetamol 500 mg blijven innemen. Maximaal vier keer per dag.

Meer informatie kunt u vinden in deze folder

Contact

In de volgende situaties kunt u contact met ons opnemen:

• U heeft koorts boven de 38.5 °C of u heeft langer dan 24 uur koorts boven de 38 °C.

• U heeft constante pijn die niet overgaat. Ook niet door het nemen van pijnstillers of vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg.

Op werkdagen kunt u van 08:30 uur -12:00 uur en van 13:00 uur -16:30 uur contact opnemen met de polikliniek Urologie 0344-674040.
Buiten kantooruren neemt u contact op met de dienstdoende huisarts. Hij of zij verwijst u zo nodig door naar de uroloog.