Operatie van een navelbreuk

 

In Ziekenhuis Rivierenland kunt u terecht voor een doeltreffende en snelle behandeling van uw navelbreuk. De chirurgen hebben veel ervaring met verschillende operatietechnieken. Uw arts zal u zo duidelijk mogelijk uitleg geven over de behandeling. Het kan zijn dat uw situatie anders is dan in deze folder staat. De informatie in onderstaande folder is bedoeld als aanvulling op de mondelinge voorlichting door de arts. Heeft u na het lezen nog vragen, stel ze dan gerust.

Afdeling

Chirurgie

Lees meer

Voorbereiding

De arts doet lichamelijk onderzoek om vast te stellen of er bij u sprake is van een navelbreuk. Meestal is er geen aanvullend onderzoek nodig. De arts kan bij ude breuk meestal gemakkelijk vaststellen. Als de chirurg het niet duidelijk vindt, wordt er een echo en/of een scan van uw buik gemaakt. Daarna zal de arts met u bespreken hoe in uw geval de breuk behandeld kan worden. In het algemeen zal het advies zijn om te opereren. In een enkel geval wordt een breukband voorgeschreven. 

Enige tijd voor de operatie heeft u een gesprek met de anesthesist. De operatie vindt altijd plaats onder algehele narcose. Meer informatie over de werking en de bijwerkingen van de narcose vindt u op www.zrt.nl onder de afdeling Anesthesiologie

Behandeling

Er zijn verschillende technieken om navelbreuken te herstellen. De arts zal met u bespreken welke techniek in uw geval het beste lijkt. De operatietechnieken zijn terug te voeren tot twee methoden, de klassieke methode en de kijkoperatie. Meestal wordt gekozen voor de klassieke operatie met een benadering van voren.

De benadering van de breuk van voren (klassieke methode)

Hierbij wordt de operatie uitgevoerd via een kleine snede vlak onder de navel. De uitstulping van het buikvlies (breukzak) wordt opgeheven. De opening of zwakke plek in de buikwand wordt vervolgens hersteld. Bij een klein defect kan dat met behulp van enkele hechtingen. Als het gaatje groter is dan 1-2 centimeter dan wordt de buikwand verstevigd door een kunststof matje in te hechten. Dit kunststof materiaal is veilig en wordt doorgaans goed door het lichaam geaccepteerd.

De benadering van de breuk van achteren (kijkoperatie)

Bij deze methode wordt de breuk vanuit de binnenzijde van de buikwand behandeld. De chirurg maakt drie kleine sneetjes van ongeveer een centimeter in uw flank. Door de sneetjes brengt de chirurg via drie smalle buisjes de camera en de instrumenten om te opereren in de buikholte. De camera is verbonden met een scherm. Op het scherm volgt de chirurg zijn of haar handelingen. De uitstulping (breukzak) wordt opgeheven en de opening of zwakke plek in de buikwand wordt verstevigd met behulp van een stukje kunststof. Dit kunststof materiaal is veilig en wordt goed door het lichaam geaccepteerd.

Na behandeling

Na de operatie verblijft u eerst op de uitslaapkamer. Als de verpleegkundige op de uitslaapkamer vindt dat u voldoende bent bijgekomen gaat u terug naar de verpleegafdeling. De afdelingsverpleegkundige houdt u in de gaten en biedt u de nodige zorg. Ook krijgt u pijnstilling van de verpleegkundige. Als u toch nog veel pijn heeft, misselijk bent of andere klachten heeft, dan kunt u dit aangeven. Als u zich voldoende hersteld voelt, weinig tot geen pijn voelt en wat gegeten en gedronken heeft, mag u in overleg met de verpleegkundige naar huis. In de regel is dit 2 tot 3 uur nadat u geopereerd bent.

Lees voor meer informatie deze folder.

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel ze dan gerust. De verpleegkundige of arts geeft u graag meer informatie.

  • Polikliniek Chirurgie (0344) 67 40 41 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags