Operatief opheffen van kromstand van de penis (Nesbit plicaturatie)

Binnenkort wordt u opgenomen op de verpleegafdeling Urologie of de verpleegafdeling kortverblijf voor een operatie waarbij de kromstand van uw penis wordt gecorrigeerd. U meldt zich op de afgesproken datum en tijd bij de TVO-balie in de centrale hal van het ziekenhuis. De gastvrouw of gastheer brengt u naar de verpleegafdeling. Op zondagen kunt u direct naar de verpleegafdeling gaan. In de informatie leest u over de operatie en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. De informatie is een aanvulling op de gesprekken die u heeft met uw uroloog. Natuurlijk kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Urologie als u vragen heeft.Voor u is dit een ingrijpende operatie. Wij begrijpen dit en zullen u tijdens de behandeling zo goed mogelijk begeleiden.

Afdeling

Urologie

Lees meer

Meer over

De werking van de penis

De penis bestaat uit een plasbuis en zwellichamen. Om de zwellichamen heen zit bindweefsel. De plasbuis begint aan de onderkant van de penis en eindigt op de eikel van de penis. De huid van de eikel is gevoelig en wordt beschermd door de voorhuid (soort beschermhoesje). Als een man seksueel opgewonden raakt, worden de zwellichamen met bloed gevuld. De penis wordt stijf.

Wat is de ziekte van Peyronie?

Bij de ziekte van Peyronie trekt de penis krom bij het stijf worden. Dit kan problemen geven bij de seks. Om dit te verhelpen kan de kromstand van de penis worden gecorrigeerd.

Hoe herkent u de ziekte van Peyronie?

Er zijn vier aanwijzingen voor de ziekte van Peyronie:

 • De wand van de penis is verhard.
 • Tijdens de erectie trekt de penis krom, en soms wordt de penis ook korter.
 • U heeft pijnklachten tijdens een erectie.
 • U heeft erectiestoornissen.

Een goedaardige afwijking

Een kromstand van de penis is een goedaardige afwijking. Het ontstaat door littekenweefsel in de zwellichamen. Het is niet zeker waardoor het littekenweefsel wordt gevormd. Waarschijnlijk komt dit door kleine beschadigingen van de penis tijdens seks. Bijvoorbeeld doordat de penis tijdens het vrijen te gespannen (overstrekt) raakt. Ook erfelijke aanleg kan een rol spelen. Soms kunnen afwijkingen van de bloedvaten van de penis de oorzaak zijn, bijvoorbeeld aderverkalking. Door kromstand van de penis kunt u een erectiestoornis krijgen (impotentie).

Pijn bij seks

De ziekte van Peyronie komt meestal op latere leeftijd voor (meestal na de veertig jaar). Twintig procent van de mannen heeft ook een verkromming van de pink (ziekte van Dupruyten) of te veel bindweefsel in de voetzolen (ziekte van Lederhausen). Als de kromstand van de penis ernstig is, is seks pijnlijk. Soms is seks zelfs onmogelijk. Als u geen gemeenschap kunt hebben, dan kan een correctie van de penis helpen.


Het onderzoek

De uroloog (arts) onderzoekt uw penis. Bijna altijd voelt de uroloog een langwerpige knobbel of een langwerpig knobbeltje aan de bovenzijde van de penis. De verkromming wordt gefotografeerd. U kunt dit ook zelf doen. Maak foto’s van uw penis in erectie. Doe dit, als het mogelijk is, in verschillende richtingen: van boven, van de zijkant en van voren. Het is handig als u de foto’s op bijvoorbeeld een usb-stick zet en deze meeneemt naar de uroloog. De arts kan op de foto’s goed zien hoe ernstig de verkromming is.

Wat is de behandeling?

U krijgt een operatie, waarbij uw penis wordt rechtgezet. Deze operatie heet een ‘Nesbit operatie’. 

Let op! Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen?  Mensen die bloedverdunners gebruiken, moeten dit voor de operatie aan ons doorgeven. Dit is heel belangrijk, want soms is het nodig om tijdelijk te stoppen met deze medicijnen. Uw arts kan u uitleggen wat u moet doen met uw bloedverdunners.

Voorbereiding

Op de ochtend van de operatie blijft u nuchter. Dat betekent dat u niet mag eten of drinken. Ook weet u welke tabletten u eventueel wel of niet moet innemen. Daarnaast zijn de volgende voorbereidingen belangrijk:

 • U krijgt voorbereidende medicijnen voor de verdoving.
 • Zorg dat u voor de operatie nog even plast, zodat uw blaas leeg is.
 • Meestal krijgt u ongeveer drie kwartier voor de operatie een tabletje om wat rustig te worden.
 • U krijgt operatiekleding aan.
 • Zo nodig wordt u geschoren op de plek waar u wordt geopereerd.
 • U mag geen bril, contactlenzen, hoortoestel of sieraden dragen als u onder narcose (verdoving) wordt geopereerd.
 • U wordt in uw bed naar de operatieafdeling gebracht.
 • U krijgt een infuus voor extra vocht en medicijnen.
 • U krijgt een soort knijper op uw vinger om de hoeveelheid zuurstof in het bloed te meten.
 • Uw bloeddruk wordt gemeten.
 • U krijgt elektroden op uw borst om uw hartritme te kunnen controleren tijdens de operatie.

Daarna gaat u naar de operatiekamer.

In de volgende situaties kunt u contact met ons opnemen

 • Uw wondjes blijven bloeden.
 • Uw penis of balzak is erg gezwollen.
 • U heeft koorts boven de 38.5 °C of u heeft langer dan 24 uur koorts boven de 38 °C.
 • U heeft hevige pijn die niet overgaat. Ook niet door het nemen van pijnstillers of vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg.

Op werkdagen kunt u van 08.30 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.30 uur contact opnemen met de polikliniek Urologie (0344) 67 40 40. Buiten kantooruren neemt u contact op met de dienstdoende huisarts. Hij of zij verwijst u zo nodig door naar de uroloog.

Behandeling

De Nesbit operatie

De huid van de penis wordt afgestroopt. Zo kan de uroloog (arts) goed bij de zwellichamen komen. Hiervoor is soms een besnijdenis nodig. Na een besnijdenis is de eikel niet meer bedekt met de voorhuid. Tijdens de operatie verwijderd de uroloog stukjes zwellichaam aan de ‘goede’ kant van de penis. Hierdoor wordt de penis rechtgetrokken. Om te kijken of de operatie is gelukt, wordt de penis tijdens de operatie enkele malen kunstmatig in erectie gebracht. Na de operatie is de penis ongeveer een centimeter korter, maar wel recht.

Na behandeling

 • Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Als de narcose is uitgewerkt, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht.
 • Op de afdeling controleert de verpleegkundige uw bloeddruk, uw hartritme en het operatieverband. Ook wordt bijgehouden wanneer u voor het eerst heeft geplast na de operatie.
 • U krijgt medicijnen tegen de pijn. Houdt u toch pijn, dan kunt u dit tegen de verpleegkundige zeggen. Hij of zij kan u na overleg met de arts sterkere pijnstillers geven.
 • U heeft een infuus in uw hand of arm. Als u na de operatie weer normaal kunt eten en drinken, wordt het infuus eruit gehaald.
 • Direct na de operatie heeft u een slangetje (katheter) in de blaas. Via dit slangetje loopt de urine uit de blaas in een zak. U hoeft dan niet zelf te plassen. Zo kan de wond tot rust komen. De urine kan in het begin wat rood zijn. Een enkele keer kan het slangetje het gevoel geven dat u constant moet plassen. Bij mannen kan het slangetje ook pijn veroorzaken aan de top van de penis. Dit wordt ‘blaaskramp’ genoemd. Als u last heeft van blaaskramp, zeg dit dan tegen de verpleegkundige. Hij of zij kan u hiervoor medicijnen geven.
 • De eerste dag na de operatie wordt het drukverband verwijderd en worden de wondjes beoordeeld. De katheter wordt verwijderd. U kunt dan uw strakke onderbroek aantrekken.

Kunnen er complicaties optreden bij een operatie?

Bij elke operatie, hoe klein ook, kunnen er problemen ontstaan. Bijvoorbeeld een infectie van de wond of een nabloeding. Dit kan tijdens of na de operatie gebeuren. Tijdens de ziekenhuisopname krijgt u een antibioticum om de kans op een infectie te verkleinen. De verpleegkundige houdt goed in de gaten of u een nabloeding krijgt.

Nabespreking

Het is vanzelfsprekend dat u vragen heeft over de behandeling en de gevolgen ervan. Na de operatie heeft u een gesprek met de uroloog waarin u al uw vragen kunt stellen. Het is prettig als uw partner of iemand uit uw naaste omgeving hierbij aanwezig kan zijn.

Wanneer mag u naar huis?

Als alles goed gaat mag u een dag na de operatie rond 10.00 uur naar huis.

U kunt naar huis als:

 • U geen koorts heeft.
 • De wondjes er goed uitzien.
 • U normaal kunt plassen.
 • De ontslagpapieren in orde zijn.
 • U weet hoe en wanneer u contact met ons kunt opnemen.

Afspraak voor controle

Twee weken na uw operatie krijgt u een controleafspraak bij de verpleegkundig consulent van Urologie. Acht weken na de operatie heeft u een controleafspraak bij uw uroloog.

Vervoer naar huis

Als de operatie normaal verloopt en u voelt zich goed, dan mag u na een dag naar huis. Het is prettig als een familielid of kennis u ophaalt. Hij of zij kan een rolstoel meenemen bij de ingang van het ziekenhuis.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Urologie heplen u graag. 

Afspraak verzetten

Het kan gebeuren dat u een afspraak moet verzetten. Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. We maken dan een nieuwe afspraak en kunnen de vrijgekomen tijd reserveren voor een andere patiënt.

 • Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur 's ochtends en van 14.00 tot 16.00 uur
  's middags. Buiten kantoortijden of in het weekend kunt u de dienstdoende uroloog bereiken via de receptie.