Operatieve correctie van niet-ingedaalde zaadbal

Meestal heeft een jongetje bij de geboorte beide zaadballen in zijn balzak. De zaadballen zijn dan ‘ingedaald’. Maar soms blijft een zaadbal in de buik of de lies zitten. Het is belangrijk dat de zaadbal wel indaalt. Zowel voor de vruchtbaarheid als om later de kans op een tumor in de niet-ingedaalde zaadbal te verkleinen. Als de zaadbal voor de tweede verjaardag niet is ingedaald, is er een operatie nodig. Tijdens de operatie brengt de uroloog de zaadbal in de balzak.

Afdeling

Urologie

Meer over

Soms lijkt het alsof de zaadbal niet is ingedaald. De uroloog (arts) probeert dan de bal zachtjes in de balzak te duwen. Als dit lukt, is er sprake van een ‘pendelbal’. Een pendelbal kan gemakkelijk heen en weer bewogen worden en hoeft niet behandeld te worden. Een pendelbal ligt rond de puberteit meestal op zijn plaats. Als het niet duidelijk is waar de zaadbal precies zit, krijgt uw zoon eerst een echografie of een kijkoperatie. Is de zaadbal echt niet ingedaald, dan is er een operatie nodig.

Voorbereiding

Voor de operatie wordt uw kind een dag opgenomen op de kinderafdeling. Het is goed om uw kind voor te bereiden op deze dag. U kunt uw zoon vertellen over het ziekenhuis, de operatie en hoe hij zich na de operatie zal voelen. Leg uit dat hij een dagje in het ziekenhuis moet blijven en vertel hem wat er die dag ongeveer gaat gebeuren. Vertel dat u als ouder of verzorger mee mag naar de operatiekamer. U mag daar blijven tot uw zoon in slaap is (onder narcose is).

Behandeling

• Zodra uw zoon onder narcose is, maakt de uroloog een sneetje in de huid van de lies en de balzak.
  • De uroloog zoekt de zaadbal op en maakt deze vrij.
  • Als de uroloog tijdens de operatie een liesbreuk ontdekt, dan herstelt hij of zij dit meteen.
  • De wondjes in de lies en de balzak hecht de uroloog met oplosbare hechtingen. Deze hechtingen verdwijnen vanzelf.

Na behandeling

Na de operatie wordt uw zoon wakker op de uitslaapkamer. Hier mag één ouder of verzorger bij zijn. Als uw kind goed wakker is, gaat hij weer terug naar de Kinderafdeling. Als alles goed gaat mag hij meestal dezelfde dag naar huis.

Contact

Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling geven u graag meer informatie.

Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – van maandag tot en met vrijdag van 08.30-12.00 en van 13.00-16.30 uur. Buiten kantoortijden of in het weekend kunt u de dienstdoende uroloog bereiken via de receptie.

Kinderafdeling (0344) 67 46 71.