Perifere Iridotomie Laser bij Glaucoom
Binnen in het oog wordt kamerwater aangemaakt aan de achterzijde van de iris. Dit kamerwater, niet te verwarren met het traanvocht aan de buitenkant van het oog, verlaat het oog ongemerkt. Dit gaat via een afvoerkanaaltje dat zich bevindt op de grens van het oogwit (sclera) en het gekleurde deel van het oog, de iris (regenboogvlies). Als er meer kamerwater wordt aangemaakt dan wordt afgevoerd, gaat de oogdruk omhoog. Hierdoor kan het zijn dat de oogzenuw langzaam maar zeker beschadigd raakt.
Meer over
Om deze drukpieken te voorkomen, wordt er een klein gaatje in de iris gelaserd. Hierdoor verplaatst de iris zich een beetje naar achter en is er meer ruimte om het kamerwater goed af te voeren. De behandeling heeft als doel om drukpieken te voorkomen en daarmee het gezichtsveld en de gezichtsscherpte te behouden. De laser helpt niet om het zicht te verbeteren. Na de laserbehandeling is het grootste gevaar van de oogdrukpieken geweken. Maar kan het nog steeds nodig zijn om aanvullende glaucoommedicatie te gebruiken. In sommige gevallen kan het ook noodzakelijk zijn om door middel van een staaroperatie meer ruimte te maken in het oog.
Voorbereiding
De laserbehandeling vindt plaats op de polikliniek Oogheelkunde. Vooraf krijgt u druppels om de pupil nauw te maken en de oogdruk te verlagen. Zodra deze druppels goed zijn ingewerkt, neemt u plaats achter het laserapparaat. Hierbij rust uw kin op de steun en leunt uw voorhoofd tegen de band.
Behandeling
U krijgt oogdruppels die het hoornvlies verdoven. Hierdoor voelt u niets van het contactglaasje dat op het oog geplaatst wordt. Via dit contactglaasje wordt met laserlicht een klein gaatje in de iris gemaakt. De laserbehandeling is pijnloos maar het kan een soms vreemd, tikkend gevoel geven. De behandeling duurt slechts enkele minuten.
Na behandeling
Na de behandeling mag u weer naar huis. Het kan zijn dat u nadien lichte hoofdpijn heeft van de druppels. Dit is meestal de volgende dag weer weg. De druppels en de behandeling zorgen ervoor dat uw zicht tijdelijk verminderd is. U kunt na de behandeling daarom niet zelf naar huis autorijden. Een paar weken na de behandeling zal de oogdruk worden gecontroleerd en wordt er gekeken of het kleine gaatje dat gemaakt is met de laser nog open is
Folders
Lees voor meer informatie deze folder.
Contact
Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen met uw oogarts of polikliniek Oogheelkunde.
- Polikliniek Oogheelkunde (0344) 67 40 59 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 uur tot 16.30 uur 's middags