Perifere zenuwpijn

Een beschadigde of niet goed werkende kleine zenuw kan pijn veroorzaken. De pijn kan op twee manieren behandeld worden:

 • Injecties met medicijnen (verdovende vloeistof met corticosteroïden).
 • Met gepulseerde radiofrequente thermolaesie (PRF-behandeling).

Deze behandeling wordt gegeven bij pijn die ontstaat door een oppervlakkig lopende zenuw in hoofd, buik, schouders, arm of been. Vaak wordt gestart met de injecties met medicijnen. Het is ook mogelijk dat de behandelingen worden gecombineerd.

Afdeling

Pijngeneeskunde

Lees meer

Voorbereiding

 • U hoeft geen speciale kleding mee te nemen voor deze behandeling.
 • U kunt gewoon eten voordat de behandeling begint. Ook uw medicijnen kunt u gewoon innemen. Dit geldt niet voor bloedverdunners.
 • Bent u ziek of heeft u koorts op de dag van de behandeling? De behandeling kan dan niet doorgaan. U kunt een nieuwe afspraak maken.
 • U mag na de behandeling 24 uur niet zelf deelnemen aan het verkeer. Regel daarom vooraf vervoer terug naar huis.

Wat willen we van u weten voor de behandeling?

 • Gebruikt u bloedverdunners (antistollingsmedicatie)? Bespreek dit vooraf met uw medisch specialist. Het kan zijn dat u tijdelijk moet stoppen met uw bloedverdunners voor de behandeling.
 • Bent u zwanger? Overleg dan vooraf met uw behandelaar of de behandeling kan doorgaan.
 • Bent u overgevoelig of allergisch voor bepaalde medicijnen of voor latex? Geef dit voor de behandeling aan ons door.
 • Heeft u een pacemaker/ICD? Geef dit vooraf aan uw behandelaar door. In overleg met u worden dan extra voorzorgsmaatregelen getroffen.

Behandeling

Hoe verloopt een injectie met medicijnen?

U ligt op uw rug op de behandeltafel. De pijnspecialist bepaalt de plaats van de behandeling. De huid wordt gedesinfecteerd en eventueel verdoofd. De pijnspecialist zoekt met een echo-apparaat de zenuw op. De pijnspecialist brengt de naald in op de juiste plaats. De pijnspecialist zoekt de zenuw op met een speciale naald. Wanneer de naald bij de juiste zenuw komt, kunt u een tinteling, lichte pijn of spiertrekkingen voelen op de plaats van de zenuw. U krijgt daarna een injectie met de verdovende vloeistof meestal met corticosteroïden. U gaat terug naar de rustruimte. Na een half uur komt de pijnspecialist bij u langs. Hij of zij vraagt of de pijn door de injectie minder is geworden.

Hoe verloopt de PRF-behandeling?

U ligt op uw rug op de behandeltafel. De pijnspecialist bepaalt de plaats van de behandeling. De huid wordt gedesinfecteerd en eventueel verdoofd. De pijnspecialist zoekt met een echo-apparaat de zenuw op. De pijnspecialist brengt de naald in op de juiste plaats. Om te controleren of de naald op de juiste plaats zit, wordt er een stroomstootje gegeven via de naald. Dit geeft een prikkelend, tintelend of drukkend gevoel. Als de naald op de juiste plaats zit, kan de PRF-behandeling beginnen. Dit gebeurt met korte stroomstootjes en duurt vier minuten. Hier voelt u weinig of niets van. Soms wordt deze behandeling gecombineerd met een injectie met medicijnen.

Na behandeling

Na de behandeling maakt de poli-assistente een vervolgafspraak voor u. Dit kan een afspraak op de poli zijn of een telefonisch consult. De afspraak vindt plaats zes weken na de behandeling. De pijnspecialist bespreekt dan het resultaat van de behandeling met u.

Het kan zijn dat u al na een paar dagen merkt dat de behandeling effect heeft. Twee tot drie weken na de behandeling kan het best beoordeeld worden of de behandeling effect heeft gehad.

Lees voor meer informatie de folder 'Perifere zenuwpijn'

Contact

Heeft u vragen direct na de behandeling?

 • Heeft u de eerste 24 uur na de behandeling klachten of vragen? Neem dan contact op met de Spoedeisende Hulp (0344) 67 42 54.
 • Heeft u 24 uur na de behandeling klachten? Neem dan contact op met uw huisarts of de huisartsenpost.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust. Uw behandelend pijnspecialist geeft u graag meer informatie.