Pijnbehandeling met PCA-pomp

Na een operatie treedt pijn op die iedere patiënt anders ervaart. Voor een spoedig herstel van de operatie is het belangrijk om pijn zo goed mogelijk te bestrijden. Hiervoor zijn verschillende methodes. De PCA-methode is een mogelijke keuze.

Afdeling

Anesthesiologie

Lees meer

Meer over

De afkorting PCA staat voor Patiënt Controlled Analgesia. Analgesia is de Engelse benaming voor pijnmedicatie. PCA betekent dat u zelf de controle heeft over de hoeveelheid pijnmedicatie die u toegediend krijgt. De pijnmedicatie die gebruikt wordt bij PCA is morfine of een middel dat lijkt op morfine.

De PCA-pomp wordt aangesloten op de infuusnaald. Deze infuusnaald wordt al voor de operatie bij u in de arm aangebracht. Als u na de operatie op de uitslaapkamer bent wordt de PCA-pomp op de infuusnaald aangesloten en door de verpleegkundige ingesteld.

Behandeling

U heeft de belangrijkste rol in het gebruik van de PCA pomp. U heeft zelf in de hand wanneer u pijnmedicatie krijgt toegediend door middel van een druk op de knop van de pomp. Wanneer u pijn begint te krijgen, moet u op de knop drukken. Indien de pijn niet minder wordt kunt u nogmaals op de knop drukken net zolang tot de pijn acceptabel is. De pomp is beveiligd zodat overdosering niet mogelijk is.

Tijdens het gebruik van de PCA-pomp zult u morfine toegediend krijgen. Dit is een medicament dat zorgt voor een snelle en optimale pijnstilling. U krijgt de morfine relatief kort toegediend en enkel als middel tegen de pijn, waardoor de kans op verslaving nauwelijks aanwezig is.

In het algemeen wordt de PCA-pomp de eerste paar dagen na een operatie gebruikt. Dit zorgt ervoor dat u de eerste paar dagen zo min mogelijk pijn heeft. De anesthesioloog zal uiteindelijk bepalen wanneer de PCA-pomp afgekoppeld mag worden.

Lees voor meer informatie deze folder.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Anesthesiologie.

  • Anesthesiologie (0344) 67 43 00 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur