Rechtzetten van het neustussenshot
Het rechtzetten van het neustussenschot (septumcorrectie) is een operatie waarbij het tussenschot in uw neus rechtgezet wordt. De operatie vindt onder volledige narcose plaats. Voor deze operatie wordt u een à twee dagen opgenomen.
Voorbereiding
Medicijngebruik en bloedverdunners
Gebruikt u medicijnen? Dan is het misschien nodig deze tijdelijk aan te passen voor het onderzoek.
- Mensen die bloedverdunners gebruiken, moeten dit voor de operatie aan ons doorgeven. Dit is heel belangrijk, want soms is het nodig om tijdelijk te stoppen met deze medicijnen. Uw arts kan u uitleggen wat u moet doen met uw bloedverdunners.
- Gebruikt u acetylsalicylzuur of soortgelijke middelen, bijvoorbeeld: aspirine, Ascal®, Sinaspril®, APC®? Geef dit voor de operatie ook door aan uw arts. Deze medicijnen hebben ook een bloedverdunnende werking.
- Gebruikt u andere medicijnen waarover u twijfelt? Overleg dan voor de operatie met de arts of met de assistent van de polikliniek. Zij vertellen u of u deze medicijnen kunt blijven slikken.
- Bent u (misschien) zwanger? Overleg dan met uw arts of de operatie kan door gaan.
Dag van de operatie
- Een half uur à drie kwartier voor de operatie krijgt u een operatiejasje en onderbroek aan.
- U krijgt een tablet, waar u rustig en ontspannen van wordt.
- U krijgt tijdens de opname één keer per dag een injectie (prik) in uw buik of bovenbeen. Dit is om trombose te voorkomen. Als u op de dag van de operatie wordt opgenomen, dan krijgt u op deze dag tweemaal een injectie.
- Op de operatiedag krijgt u koude en vloeibare voeding. Bijvoorbeeld appelmoes, appelsap, karnemelk, melk, sinaasappelsap, vla of yoghurt.
Behandeling
Op de dag van de operatie krijgt u vocht toegediend via een infuus (slangetje). De KNO-arts maakt een klein sneetje aan de binnenkant van de neus. De slijmvliezen worden losgemaakt van het neustussenschot. De arts herstelt of verwijdert de delen van het tussenschot die scheef staan. Hierna worden de slijmvliezen teruggeplaatst. Aan het einde van de operatie wordt er links en rechts een siliconen plaatje vastgemaakt aan de slijmvliezen van het neustussenschot. Deze zogenaamde “splints” dienen als een soort van spalkje en zitten vast met één hechting. Deze hechting en de splints worden na één week verwijderd op de polikliniek.Ter voorkoming van een bloedneus en ter ondersteuning van het neustussenschot wordt er in beide neusgaten één tampon achtergelaten. Deze tampons worden de volgende dag verwijderd. Gemiddeld duurt de operatie één à anderhalf uur.
Na behandeling
Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Als de narcose is uitgewerkt, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. Als u wakker wordt, heeft u tampons en/ of buisjes in uw neus. De pijn valt vaak erg mee. Uw gezichtshuid kan er wat gezwollen en blauw uitzien, vooral vlak onder uw oogleden. Dit trekt binnen een paar dagen weg. U kunt tijdelijk een dof gevoel hebben in en rondom uw neus. Dit gevoel verdwijnt binnen een paar weken tot twee maanden.
Folders
Lees voor meer informatie de folder 'Rechtzetten van het neustussenshot'.
Contact
- Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) (0344) 67 40 58 - van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur
Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de dienstdoende huisarts.