Revalideren bij kanker

De ziekte kanker kan grote gevolgen hebben. Tijdens en na de behandeling kunt u last krijgen van allerlei klachten. Uw conditie kan achteruit gaan. Misschien bent u moe, angstig of onzeker. Sommige mensen hebben pijn, of kunnen zich minder goed concentreren. Dat maakt het dagelijkse leven er niet makkelijker op. Medisch specialistische oncologische revalidatie (MSOR) kan u helpen bij deze diverse lichamelijke, psychische en sociale gevolgen van kanker. Bij deze behandeling werken verschillende disciplines samen met als doel de kwaliteit van leven van de kankerpatiënt te verbeteren. De behandeling helpt u om een nieuwe balans in uw functioneren te vinden.

Afdeling

Fysiotherapie

Lees meer

Meer over

MSOR is bedoeld voor volwassen patiënten die kanker hebben of hebben gehad en die daardoor lichamelijke en mentale klachten hebben gekregen. De poliklinische revalidatiebehandeling kan worden geboden in alle fasen van de ziekte: tijdens de behandeling, na afloop van de behandeling maar ook in de palliatieve fase. De behandeling kan zowel individueel als in groepen worden gegeven. 

Behandeling

Het behandelprogramma bestaat uit verschillende modules en duurt in principe 12 weken. Gedurende deze periode komt u gemiddeld twee keer per week naar Ziekenhuis Rivierenland.

Behandelmodules

Module Bewegen

Een belangrijk onderdeel van de revalidatie is de fysieke training onder begeleiding van een fysiotherapeut. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bewegen, waaronder sporten, een belangrijke bijdrage kan leveren aan het opbouwen van spierkracht, conditie en aan het totale herstel. Lichaamsbeweging houdt u fit en het draagt bij aan een gezonde leefstijl. Het zorgt voor ontspanning en veel mensen beleven er plezier aan.

Module Coaching en energieverdeling

Vermoeidheid en verminderde energie kunnen erg beperkend zijn. De ergotherapeut helpt u hiermee om te gaan.

Module Psycho-educatie

In deze module staan de sociale en emotionele gevolgen van kanker centraal. Thema’s die aan bod komen zijn verwerking, omgaan met spanning, communicatie en sociale relaties. Naast de informatie die gegeven wordt, biedt de module ook gelegenheid voor lotgenotencontact.

Module Individuele psychologische behandeling

Voor stemmingsklachten, zoals angst en somberheid, problemen met de verwerking van uw ziekte en medisch trauma kan individuele behandeling door de psycholoog worden ingezet.

Module Voeding en dieet

Als u problemen heeft met uw eetlust of het behouden van een gezond gewicht, kunt u voedingsadviezen krijgen van een diëtist. 

Lees hier de folder "Revalideren bij kanker"

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor (kanker) revalidatie in ons ziekenhuis? Vul een vragenlijst in op deze website.

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel ze dan gerust. De medewerker van de afdeling geeft u graag meer informatie.

  • Afdeling Fysiotherapie (0344) 67 43 36 - maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur 
  • Polikliniek Revalidatiegeneeskunde (0344) 67 38 95