Sacro-iliacaal injectie (SI-injectie)

Een SI-injectie is een injectie in uw pijnlijke SI-gewricht onder in de rug. In de injectie zitten medicijnen (verdovingsvloeistof en corticosteroïden). Deze medicijnen
blokkeren de zenuwen en remmen de ontsteking of irritatie. Hierdoor vermindert of verdwijnt de pijn.

 

Afdeling

Pijngeneeskunde

Lees meer

Voorbereiding

  • U hoeft geen speciale kleding mee te nemen voor deze behandeling.
  • U kunt gewoon eten voordat de behandeling begint. Ook uw medicijnen kunt u gewoon innemen. Dit geldt niet voor bloedverdunners, zoals hierboven staat.
  • Bent u ziek of heeft u koorts op de dag van de behandeling? De behandeling kan dan niet doorgaan. U kunt een nieuwe afspraak maken.
  • U mag na de behandeling 24 uur niet zelf deelnemen aan het verkeer. Regel daarom vooraf vervoer terug naar huis.

Wat willen we van u weten voor de behandeling?

  • Gebruikt u bloedverdunners (antistollingsmedicatie)? Bespreek dit vooraf met uw medisch specialist. Het kan zijn dat u tijdelijk moet stoppen met uw bloedverdunners voor de behandeling.
  • Bent u zwanger? De behandeling kan dan niet doorgaan omdat dit schadelijk voor de baby kan zijn.
  • Bent u overgevoelig of allergisch voor bepaalde medicijnen of voor latex? Geef dit voor de behandeling aan ons door.
  • Bent u overgevoelig voor jodium, pleisters, contrastvloeistof of verdoving? Geef dit voor de behandeling aan ons door.

Behandeling

U krijgt de SI-injectie op de polikliniek Pijnbestrijding. U wordt door de assistente naar de behandelruimte gebracht. Voor de SI-injectie gaat u op de buik op de behandeltafel liggen. De juiste plaats van de SI-injectie wordt bepaald met het röntgenapparaat en een ijzeren liniaal. De pijnspecialist geeft de juiste plaats aan met een viltstift op de huid. Uw huid wordt rondom deze plaatst ontsmet met een koude doorzichtige vloeistof. De pijnspecialist legt steriele doeken rond de injectieplaats zodat er geen schadelijke bacteriën bij de plek kunnen komen. De pijnspecialist brengt met een röntgenapparaat en een beeldscherm de naald op de juiste plaats. Daarna spuit de pijnspecialist een kleine hoeveelheid verdoving samen met corticosteroïden in het de SI-gewricht. Hierna kunt u zich weer aankleden en wordt u naar de rustkamer gebracht. Na de behandeling moet u het de rest van de dag rustig aan doen. De verdoving kan enkele uren duren, waarna u weer dezelfde pijn terugkrijgt als voor de SI-injectie. Na een paar dagen of weken beginnen de corticosteroïden te werken.

Na behandeling

Het beste resultaat van de behandeling kunt u na twee tot drie weken verwachten.

Contact

Heeft u de eerste 24 uur na de behandeling klachten of vragen? Neem dan contact op met de Spoedeisende Hulp (0344) 67 42 54. Heeft u 24 uur na de behandeling klachten? Neem dan contact op met uw huisarts of de huisartsenpost.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust. Uw behandelend pijnspecialist geeft u graag meer informatie.