Saneren bij allergiën

In deze folder geven wij enkele richtlijnen om de blootstelling aan huisstofmijten te verminderen. Sanering is naast medicijngebruik één van de belangrijkste onderdelen van de behandeling voor mensen met een allergie voor huisstofmijten. Saneren betekent letterlijk: gezond maken.

Afdeling

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Lees meer

Meer over

Huisstofmijten zijn hele kleine spinachtige diertjes, die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Mijten leven in stof, vooral in bed: in matrassen, kussens en dekbedden. Ook zijn ze aanwezig in vloerkleden, stoffen meubilair, gordijnen en knuffels. Ze voeden zich met huidschilfers van mensen en van eventueel aanwezige huisdieren. Wanneer de uitwerpselen
van de mijten opdwarrelen en door de lucht zweven, kunnen ze diverse klachten geven, zoals:
• neus: jeuk, niezen, loopneus, ook wel verstopping
• ogen: jeuk, roodheid, tranen
• longen: kortademigheid, piepen, hoesten
• huid: mogelijk eczeem.

Bij patiënten met allergie voor huisstofmijten kunnen deze klachten echter ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een andere allergie, een ontsteking of irritatie door tabaksrook, parfum of schoonmaakmiddelen. Aangezien de huisstofmijt naast voedsel ook vocht nodig heeft, groeien mijten het beste in een warme, vochtige omgeving zoals het bed. Vooral in de maanden juli tot december zijn er veel mijten. In landen met een koud of zeer warm klimaat en in de bergen komen nauwelijks mijten voor.

Na behandeling

De bestrijding van de huisstofmijt is op drie aspecten gericht, namelijk vochtbestrijding, zo weinig mogelijk stof en het wegnemen van beschutting.

In de folder Saneren bij allergiën leest u meer informatie over de bestrijding van huisstofmijt.

Contact

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u bellen met: 

  • Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) (0344) 67 40 58 - maandag tot en met vrijdag van 8.30-12.00 uur ’s ochtends en van 13.00-16.30 uur ’s middags