Schouderprothese
Op de polikliniek heeft u van de orthopeed te horen gekregen dat uw schouder is versleten. De orthopeed heeft met u de mogelijkheid besproken om uw schouder te vervangen door een prothese. Wij willen u met deze patiënten informatie voorbereiden op de komende ingreep en de herstelperiode daarna. Wij hopen dat uw verblijf in ons ziekenhuis naar verwachting zal verlopen.
Meer over
De schouder is een beweeglijk gewricht, dat in het dagelijks leven intensief gebruikt wordt bij het uitvoeren van allerlei dagelijkse handelingen. Het schoudergewricht wordt gevormd door de kom van het schouderblad en de kop van de bovenarm. De kop en de kom zijn bekleed met kraakbeen. Om het schoudergewricht bevindt zich een gewrichtskapsel. Hier omheen lopen spieren en pezen die samen de “rotatorcuff ” vormen, een complex van vier pezen. Deze rotatorcuff verbindt de bovenarm met het schouderblad. De rotatorcuff zorgt voor de beweging en stabiliteit van het schoudergewricht. Een slijmbeurs tussen de pezen en de schouderpunt (acromion) zorgt ervoor dat de bovenarm soepel kan bewegen.
Voorbereiding
Voordat u wordt geopereerd heeft u een gesprek met de orthopedieconsulent. Ook neemt zij met een wattenstaafje een kweek af van het neusslijmvlies. U wordt de volgende werkdag gebeld door de afdeling pre- operatieve- screening. U krijgt dan een afspraak voor de anesthesist.
Welke type kunstschouders zijn er?
- De hemi schouderprothese
- De omgekeerde schouderprothese
- De totale schouderprothese
Behandeling
Pijnstillers als paracetamol of ontstekingsremmende medicijnen, bijvoorbeeld in de vorm van een injectie met corticosteroïden, kunnen de klachten verminderen en draaglijk maken. Ook kan met fysiotherapie het achteruitgaan van de functie van het schoudergewricht worden vertraagd. Als de klachten zo ernstig zijn dat deze maatregelen niet meer helpen, kan de orthopedisch chirurg u adviseren om het versleten gewricht te laten vervangen door een schouderprothese.
De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose). Die wordt in de operatiekamer gegeven.
Na behandeling
De verpleegkundige helpt u bij het wassen of douchen als dat nodig is. Hierbij mag u de arm zonder draagband laten afhangen. Er wordt een röntgenfoto van de schouder gemaakt. Onder begeleiding van een fysiotherapeut start u met een oefenprogamma. De eerste zes weken draagt u een sling/ shoulder immobiliser, in bed moet deze altijd om.
Folders
Lees meer informatie in de folder Schouderprothese.
Contact
Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Orthopedie via onderstaand telefoonnummer.
- Orthopedie (0344) 67 40 49 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur