Slaapnasopharyngoscopie (slaapstoornis)

Een slaapnasopharynscopie is een onderzoek van de keel- en neusholte. U krijgt een slaapnasopharynscopie omdat u een slaapstoornis heeft omdat u snurkt of last heeft van adempauzes tijdens het slapen (slaapapneu). Met dit onderzoek kan de KNO-arts achterhalen waarom u snurkt en waarom u last heeft van adempauzes tijdens uw slaap. Uw arts kan dan bepalen welke behandeling voor u het beste is.

Afdeling

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Lees meer

Voorbereiding

De klachten treden op tijdens uw slaap. De anesthesist zal u daarom met een korte narcose laten slapen. De anesthesist is de medisch specialist die de verdoving voor de operatie verzorgt.

Behandeling

  • U krijgt een infuus in de arm voor de narcose.
  • De KNO-arts brengt een dunne, flexibele kijker (scoop) in uw neus waarmee hij of zij de binnenkant van uw neus- en keelholte kan bekijken.
  • Tijdens de narcose kijkt de KNO-arts met de scoop waar uw snurkgeluiden vandaan komen. Ook kijkt hij of zij waar de luchtweg dichtvalt (apneu). 

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na behandeling

U verblijft na de ingreep kort op de dagbehandeling. Na ongeveer één à twee uur mag u weer naar huis. 

U mag niet autorijden na dit onderzoek. Daarom is het prettig als een familielid of kennis u ophaalt. Hij of zij kan een rolstoel meenemen bij de ingang van het ziekenhuis. Ook mag u 24 uur lang geen zware machines bedienen of gebruiken.

In deze folder vindt u meer informatie over 'Slaapnasopharyngoscopie'

Contact

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de polikliniek KNO geven u graag meer informatie: (0344) 67 40 58 van maandag tot en met vrijdag van 08.30-12.00 ’s ochtends en van 13.00-16.30 uur ‘s middags.