Slaapnasopharyngoscopie (slaapstoornis)

U bent recent in het ziekenhuis geweest in verband met slaapstoornissen, bijvoorbeeld snurken en/of nachtelijke adempauzes (Apneu). De Keel-, Neus- en Oorarts heeft u onderzocht op de polikliniek en zal binnenkort bij u een onderzoek (slaapnasopharyngoscopie) uitvoeren. Dit onderzoek vindt plaats op de operatiekamer.

Afdeling

Keel-, neus-, oorgeneeskunde (KNO)

Lees meer

Behandeling

U wordt binnenkort opgenomen voor een onderzoek dat slaapnasopharyngoscopie genoemd wordt. Een slaapnasopharyngoscopie is een onderzoek van de neus- en keelholte met behulp van een flexibele scoop. Een flexibele scoop is een lange, dunne en flexibele kijker waarmee via uw neus, de neus-keelholte bekeken wordt. Aangezien uw klachten optreden tijdens uw slaap, zal de anesthesist u met een korte narcose laten slapen. De narcose wordt toegediend via een infuus in de arm. Tijdens deze narcose zal de KNO-arts met de scoop kijken waar de snurkgeluiden vandaan komen of op welk niveau de luchtweg dichtvalt (apneu). Met deze informatie kan de KNO-arts u goed adviser en over het verdere beleid. Tijdens het onderzoek bekijkt de KNO-arts of het naar voren duwen van de onderkaak (chin lift) effect heeft op het snurken en/of de ademstops.

Na behandeling

Na het onderzoek krijgt u binnen 1 tot 2 weken een afspraak bij de KNO-arts om de bevindingen te bespreken. Afhankelijk van de bevindingen kan er gekozen worden voor een M.R.A. (Mandibulair Repositie Apparaat). Dit is een (uitneembare) beugel die u tijdens de slaap draagt en de onderkaak enkele millimeters naar voren duwt om het snurken en/of de ademstops op te lossen. Er kan ook gekozen worden voor een operatieve ingreep, bijvoorbeeld het verwijderen van de huig en/of keelamandelen. De KNO-arts bespr eekt de voor-en
nadelen hiervan met u.

Contact

Als u onverwacht verhinderd bent, geeft u ons dat a.u.b. zo snel mogelijk door. Wij kunnen dan met u een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren. Als u nog vragen heeft, kunt u ons van maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 17.00 uur bellen via (Tiel) 0344 - 67 4058.