Stoma
Van uw behandelend specialist heeft u te horen gekregen dat er bij u (misschien) een stoma moet worden aangelegd. Van te voren is het niet altijd zeker of een stoma nodig is. Soms wordt er tijdens de operatie pas besloten om een stoma aan te leggen. Toch is het goed om erop voorbereid te zijn
Meer over
Een stoma is een chirurgische aangelegde kunstmatige uitgang voor urine of ontlasting. Operatief wordt een stukje darm door de buik naar buiten geplaatst. De urine of ontlasting wordt dan opgevangen in een kunststof zakje.
Voorbereiding
Als de arts met u de mogelijkheid van een stoma heeft besproken, komt u in contact met de stomaverpleegkundige. Dit is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in de zorg voor stomapatiënten. Zij werkt vanuit de afdeling en komt ook op de poli. Op de poli informeert zij u over het krijgen van een stoma en de gevolgen van de stoma op uw dagelijks leven.
U wordt opgenomen op de verpleegafdeling M3 waar de stomaverpleegkundigen ook werkzaam zijn, tezamen met hun gediplomeerde collega’s en leerling verpleegkundigen. Al deze medewerkers zullen u helpen met en begeleiden bij de verzorging van uw stoma. Daarvoor is een stappenplan ontwikkeld zodat het duidelijk is wat u zelf kunt doen en waar u hulp bij nodig heeft. Dit stappenplan leest u in de folder.
Folders
Lees meer over het aanleggen van een stoma in de folder 'Een stoma.... wat nu?'
Contact
Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de stomaverpleegkundige van de Stomapolikliniek:
* Stomaverpleegkundige: 0344 - 674005, maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur ’s ochtends tot 16.30 uur 's middags.