Strabismus chirurgie kinderen

Een strabismus operatie is een 'scheelzien operatie'. Aan de buitenkant van het oog zitten zes oogspieren vast die de oogbol heen en weer bewegen. Als een spier het niet goed doet of juist te hard werkt, kan er scheelzien ontstaan, wat mogelijk dubbelzien veroorzaakt. Tijdens de operatie worden één of meerdere spieren geopereerd om de oogstand te verbeteren. 

Afdeling

Oogheelkunde

Lees meer

Voorbereiding

De dag vóór de opname begint u met druppelen bij uw kind: 3x daags 1 druppel in beide ogen.

Op de dag van de operatie herhaalt u het druppelen ’s ochtends nogmaals 1x 1 druppel in beide ogen.

 

Behandeling

Er wordt vooraf met u besproken welke spieren aan welk oog geopereerd gaan worden. Er worden géén wimpers afgeknipt en het oog wordt niet uit de oogkas gehaald. Er wordt alleen aan de buitenkant van de oogbol gewerkt, er wordt niets met het zien gedaan.

Aan het einde van de ingreep krijgt uw kind zalf in de ogen, wat kan zorgen voor wazig zien en plakkende ogen als uw kind wakker wordt.

Een van beide ouders mag aanwezig zijn bij het in slaap brengen van uw kind, hierna mag u op de afdeling wachten tot uw kind weer wakker is. 

Na behandeling

Tot 6 weken na de operatie mag uw kind niet in een zwembad of buitenwater zwemmen en dient uw kind 3 weken de zandbak te mijden. Uw kind kan na de operatie last hebben van rode en prikkende ogen. De hechtingen kunnen wat irritatie veroorzaken, maar deze lossen vanzelf op. Het beste is om de dag na de operatie nog rustig aan te doen, maar daarna kan uw kind weer naar school. Na twee maanden kan het definitieve resultaat van de operatie beoordeeld worden. 

Contact

Bij vragen kunt u een van de volgende nummers bellen:

  • Polikliniek Oogheelkunde, Tiel (0344) 67 40 59 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur
  • Afdeling Opname (0344) 67 40 71
  • Kinderafdeling (0344) 67 46 71 - 7 dagen per week 24 uur per dag
  • Spoedeisende Hulp (0344) 67 42 54 - bij drukkende maar niet direct spoedeisende vragen
  • Spoedeisende Hulp (0344) 72 66 66 - bij spoedeisende vragen