Strabismus chirurgie volwassenen

Een strabismus operatie is een 'scheelzien operatie'. Aan de buitenkant van het oog zitten zes oogspieren vast die de oogbol heen en weer bewegen. Als een spier het niet goed doet of juist te hard werkt, kan er scheelzien ontstaan, wat mogelijk dubbelzien veroorzaakt. Tijdens de operatie worden één of meerdere spieren geopereerd om de oogstand te verbeteren.

Afdeling

Oogheelkunde

Lees meer

Voorbereiding

De dag vóór de opname begint u met druppelen: 3x daags 1 druppel in beide ogen.

Op de dag van de operatie herhaalt u het druppelen ’s ochtends nogmaals 1 x 1 druppel in beide ogen. 

Behandeling

Er wordt vooraf met u besproken aan welke spieren aan welk oog geopereerd gaan worden. Er worden géén wimpers afgeknipt en het oog wordt niet uit de oogkas gehaald. Er wordt alleen aan de buitenkant van de oogbol gewerkt, er wordt dus niets met het zien gedaan.

Na de ingreep wordt er wel zalf in het oog gedaan, wat kan zorgen voor wazig zicht en plakkende ogen als u wakker wordt. 

Na behandeling

Het is aan te bevelen iemand mee te nemen die u naar huis begeleidt. Het beste kunt u de rest van de dag rustig aan doen. U mag tot 24 uur na de operatie niet zelf een motorvoertuig besturen. 

Tot 6 weken na de operatie mag u niet in zwembad- of buitenwater zwemmen en dient u 3 weken een stoffige omgeving te mijden. U kunt na de operatie last hebben van rode en prikkende ogen. De hechtingen kunnen wat irritatie veroorzaken, maar deze lossen vanzelf op. Ook kunt u even last hebben van tijdelijk dubbelzien.

Contact

Als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met:

  • Polikliniek Oogheelkunde, Tiel (0344) 67 40 59 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur
  • Opname (0344) 67 40 71
  • Spoedeisende Hulp​ (0344) 72 66 66 - bij spoedeisende vragen 
  • Spoedeisende Hulp​ (0344) 67 42 54 - bij drukkende maar niet direct spoedeisende vragen