Tapebehandeling van de enkel (enkelbandletsel)
Meer over
Enkelbandletsel kan met tape of met gipsverband worden behandeld. Het voordeel van tapebehandeling is dat de enkelbanden beschermd zijn, maar de enkel nog wel een beetje beweeglijk blijft. Daardoor herstelt de enkel sneller.
Het aanleggen van enkelbandtape
Een blessure aan de enkelband heeft verschillende niveaus. Afhankelijk van hoe erg de blessure is, schrijft de specialist u twee tot zes weken tape voor. De tape verliest na een tijdje zijn steun en wordt daarom om de twee weken verwisseld. Als u eerder merkt dat de tape geen steun meer geeft, kunt u contact opnemen met de gipskamer.
Nadat de tape is aangelegd, sluit deze precies om uw enkel. Uw voet wordt daarna altijd wat dikker. Hierdoor kan de tape strakker aanvoelen en kunt u meer klachten krijgen. Dit kunt u voorkomen door niet lang stil te staan en met uw voet omhoog te gaan zitten. Lopen is geen probleem. Door het lopen stimuleert u de doorbloeding in uw been. Uw been zal dan minder snel dik worden.
Omgaan met uw enkelbandtape
Lopen
Het is de bedoeling dat u met de tape gaat lopen. De afstanden bouwt u rustig op. Het is belangrijk dat u stevige schoenen met veters draagt en zo normaal mogelijk loopt. Het is niet de bedoeling dat u krukken gebruikt. Wanneer u krukken gebruikt bij het lopen, is de werking van de tape niet optimaal. Het herstel duurt daardoor langer. Hoe snel u weer zonder klachten kunt lopen, hangt af van hoe ernstig uw blessure is. Meestal kunt u na één week uw dagelijkse werkzaamheden weer uitvoeren. Langdurig staan en lopen zijn dan nog niet mogelijk. Als u overdag te veel heeft bewogen, kunt u ’s avonds een stekende pijn in de enkel krijgen. Leg uw voet dan op dezelfde hoogte als het hart en neem zo nodig een pijnstiller.
Sporten
Tijdens de behandeling mag u niet sporten. Bespreek dit eventueel met uw behandelaar. Wanneer u goed kunt bewegen, mag u ook gaan fietsen. U kunt dan wat pijn voelen. Dit verdwijnt na een poosje of na een paar oefeningen.
Houd de tape droog
Het is belangrijk dat de tape goed droog blijft. Ook bij het douchen. Als de tape toch nat is geworden, kunt u proberen deze te drogen met een föhn op de koudste stand. Lukt dit niet, haal dan de tape weg en neem contact op met de gipskamer. Als u nat tape laat zitten, kunnen er huidproblemen ontstaan waardoor verdere tapebehandeling niet meer mogelijk is.
Huidproblemen
Soms ontstaan er huidproblemen zonder dat de tape nat is geworden. Bij huidproblemen kunt u denken aan: roodheid, jeuk, branderig gevoel, pijn en/of blaarvorming. Dit kan komen doordat de voet is gaan zweten of door een allergie. Ook dan kunt u de tape weghalen en neemt u contact op met de gipskamer.
In de volgende situaties kunt u telefonisch contact met ons opnemen
- De enkel blijft pijn doen.
- De tenen of nagels verkleuren.
- De tenen gaan tintelen.
- De tape zit te strak of te los.
Contact
Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel ze dan gerust. De gipsverbandmeester of uw arts geeft u graag meer informatie.
- Gipskamer locatie Tiel (0344) 67 42 93 – van maandag tot en met vrijdag van 08.15 tot 16.45 uur
- Gipskamer locatie Culemborg (0344) 67 47 44 - van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur
- Spoedeisende Hulp (0344) 67 42 54 - bij drukkende maar niet direct spoedeisende vragen
- Spoedeisende Hulp (0344) 72 66 66 - bij spoedeisende vragen