Telemetriebewaking

Het hart is een spier. In rust trekt het hart zo’n zestig tot tachtig keer per minuut samen. Zo pompt het hart het bloed door uw lichaam. Dit samentrekken gebeurt door een elektrische prikkel die het hart zelf afgeeft. Normaal gaat dit in een gelijkmatig ritme, maar soms kan het hartritme verstoord zijn. Als de behandelend arts heeft besloten dat uw hartritme bewaakt moet worden, kan dit met een telemetriekastje dat u bij u draagt.

Afdeling

Cardiologie

Lees meer

Meer over

Met telemetriebewaking kunnen we uw hartritme op afstand bewaken en bekijken. Er kunnen verschillende redenen zijn om dit te doen, zoals:

  • We willen onderzoeken of u last heeft van hartritmestoornissen.
  • We willen onderzoeken of er iets mis is met de elektrische prikkel in het hart.
  • We willen onderzoeken hoe u reageert op bepaalde medicijnen.

 

Behandeling

Het kastje is een zender. De zender vangt de elektrische prikkel van het hart op. Deze prikkel wordt omgezet in een signaal. De computer op de afdeling Hartbewaking vangt dit signaal op en maakt het zichtbaar op een monitor. Zo wordt uw hartritme op afstand bewaakt. U draagt het kastje in een zakje om uw nek of in uw borstzak. Op uw bovenlichaam komen vijf plakkers met draden. Deze zijn verbonden met het telemetriekastje. Het kastje registreert uw hartslag en stuurt de gegevens naar de afdeling Hartbewaking. De verpleegkundigen houden daar uw hartritme in de gaten.

Sommige mensen met een telemetriekastje krijgen een infuusnaald. Bijvoorbeeld als u ernstige hartritmestoornissen heeft. Of als de arts vermoedt dat u hartritmestoornissen heeft. Via de infuusnaald kunnen de verpleegkundigen u medicijnen geven. Deze medicijnen komen dan direct in de bloedbaan terecht.

Contact

Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Cardiologie geven u graag meer informatie. 

Cardiologie (0344) 67 38 33