Torusbreuk

Een torusbreuk van de pols of onderarm komt vaak voor bij kinderen. Het is een knikje in het bot. Het bot van kinderen is veel elastischer dan het bot van een volwassene. Het bot is omgeven door het beenvlies, dat bij kinderen taai en dik is. Bij een torusbreuk is het beenvlies nog wel intact, echter is het bot licht gebroken. De breuk is stabiel en zal dus niet tot verplaatsing leiden.

Afdeling

Spoedeisende Hulp (SEH)

Lees meer

Meer over

Omdat kinderen in de groei sneller nieuw bot aanmaken dan volwassenen, geneest een torusbreuk over het algemeen snel en goed. In verband met de pijn wordt gedurende 2 weken gips gegeven. Het duurt gemiddeld 2-3 weken tot een torusbreuk is genezen. De kleine knikstand, verdwijnt in enkele maanden vanzelf. Een controle röntgenfoto is daarom niet nodig.

Behandeling

De arts heeft met u afgesproken dat uw kind gips krijgt. Door dit gips wordt de pols in het breukgebied ondersteund. Het werkt daardoor beschermend en pijnstillend. Uw kind moet het gips twee weken dragen.

Na behandeling

Na twee weken mag u de gipsspalk verwijderen door het verband af te wikkelen. Wanneer het verband is afgewikkeld haalt u de gipsspalk van de arm af. Het gips is niet volledig rondom aangelegd, dus u kan het ‘gootje van gips’ er gewoon afschuiven nadat u het verband hebt afgewikkeld. In het begin kan de pols wat stijf aanvoelen. Is er toch te veel pijn dan neemt u contact op met de gipskamer binnen kantooruren.

Contact

Heeft u nog vragen of zijn er problemen dan kunt u telefonisch contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

  • Spoedeisende Hulp (0344) 67 42 54 - bij drukkende maar niet direct spoedeisende vragen
  • Spoedeisende Hulp (0344) 72 66 66 - bij spoedeisende vragen