Totale heupprothese

Versleten heup. Bron: Orthopedie.nl

Op de polikliniek hebt u van de orthopeed te horen gekregen dat uw heup is versleten. De orthopeed heeft met u de mogelijkheid besproken om uw heup te vervangen door een totale heupprothese (nieuwe heup). Jaarlijks krijgen zo’n 20.000 mensen in Nederland een nieuwe heup. Het herstel van deze operatie vraagt inspanning en inzet van u en uw naaste omgeving.

Het heupgewricht bestaat uit een kom en een kop. De kom is een onderdeel van het bekken en de kop is het bovenuiteinde van het dijbeen. Zowel de kop als de kom zijn normaal gesproken bedekt met een gladde laag kraakbeen. Dit is het scharnierend deel van het gewricht. Zolang dit oppervlak van goede kwaliteit is, kan de heup tot op hoge leeftijd pijnloos functioneren.


Bij sommigen wordt deze kraakbeenlaag zo slecht van kwaliteit, dat deze laag af gaat slijten. Dit wordt artrose (slijtage) genoemd. De bewegingen in het heupgewricht zijn dan niet soepel meer en gaan pijn doen. Slijtage ontstaat meestal op hogere leeftijd. Soms begint het op jongere leeftijd, bij bepaalde (aangeboren) botziekten, na botbreuken, maar soms ook zonder aanwijsbare oorzaak

Afdeling

Orthopedie

Lees meer

Meer over

De nieuwe heup bestaat uit 3 onderdelen.

 1. Een kom van keramiek of kunststof en metaal. Deze kom zal in het bekken worden geplaatst.
 2. Een steel van metaal. Dit zal in de schacht van het dijbeen worden geplaatst.
 3. Een kopje van keramiek of metaal.


Er zijn twee verschillende soorten heupprothesen.

 1. Gecementeerde heupprothese. De prothese wordt met een speciale kitstof (botcement) bevestigd aan het bot.
 2. Ongecementeerde heupprothese. De prothese moet vastgroeien aan het bot. Er wordt dus geen botcement gebruikt.

Voorbereiding

Een werkdag voor uw opname kunt u tussen 13.30 en 14.00 uur bellen om te horen hoe laat wij u verwachten in het ziekenhuis. Telefoonnummer (0344) 67 40 66.

Voordat u wordt geopereerd hebt u een:

 1. gesprek met de orthopedie consulent. Na het gesprek neemt zij met een wattenstaafje, een kweek af van het neusslijmvlies.
 2. poliklinisch onderzoek van de anesthesist.
 3. uitnodiging voor de Rap-Op-Stap voorlichtingsbijeenkomst.

Tijdens de Rap op Stap bijeenkomst geeft de orthopeed samen met een fysiotherapeut en een verpleegkundige van de afdeling orthopedie meer informatie over wat u kunt verwachten tijdens de opname. Vóór de voorlichtingsbijeenkomst dient u in het bezit te zijn van elleboogkrukken. Deze kunt u lenen bij een thuiszorgorganisatie. De fysiotherapeut stelt de krukken op de juiste hoogte in. U krijgt alvast training in het lopen met krukken.  Wanneer u thuis ook oefent, komt u goed  voorbereid op de afdeling.

Contact

 • Verpleegafdeling Orthopedie tel. 0344 67 46 49
 • Orthopedie consulent tel. 0344 67 46 76, tussen 11.00-12.00 uur, van maandag t/m vrijdag.
 • Thuiszorg: 0900 8433 voor het regelen van hulpmiddelen
 • Opname-afdeling te bereiken tussen 09.00 en 10.00 uur onder telefoonnummer 0344 67 43 30.