Totale heupprothese

Op de polikliniek heeft u van de orthopeed te horen gekregen dat uw heup is versleten. De orthopeed heeft met u de mogelijkheid besproken om uw heup te vervangen door een totale heupprothese (nieuwe heup). De informatie in de folder 'Totale heupprothese' onder nuttige links helpt u bij de voorbereiding op de operatie en het herstel.

Afdeling

Orthopedie

Lees meer

Meer over

Het heupgewricht is een kogelgewricht dat bestaat uit de heupkop (een bolvormig gewrichtsvlak) en de heupkom (een komvormig gewrichtsvlak). De kop en de kom passen precies in elkaar en kunnen naar alle kanten draaien. Beide gewrichtsvlakken zijn bekleed met een laag kraakbeen. De kop en de kom worden bij elkaar gehouden door een gewrichtskapsel en door de omringende spieren. Het kraakbeen in het heupgewricht werkt als schokdemper en zorgt dat de kop en kom kunnen draaien. De heup kan door deze bouw goed bewegen, is stabiel en goed belastbaar. Gewrichtsslijtage (artrose) kan het gladde kraakbeenoppervlak van uw heup aantasten. Ouderdom en artrose zijn veelvoorkomende oorzaken, maar ook gewrichtsontstekingen en ongevallen veroorzaken vaak slijtage. De kraakbeenlaag kan uiteindelijk zo beschadigd zijn dat de gewrichtsvlakken niet meer soepel langs elkaar kunnen glijden. Hierdoor krijgt u steeds meer moeite met bewegen. Uw heupgewricht krijgt ook steeds meer moeite om uw lichaamsgewicht te dragen tijdens inspanning zoals lopen en opstaan. Bovendien gaat uw heup pijn doen en kunt u uw heup minder belasten.

Voorbereiding

Voordat u wordt geopereerd, heeft u een gesprek met de orthopedieconsulent. Zij neemt met een wattenstaafje een kweek af van het neusslijmvlies. Ook
geeft zij u een instructiebrief over het invullen van de preoperatieve vragenlijst. De volgende werkdag belt een medewerker van de Preoperatieve Screening (POS) u op. U krijgt twee afspraken:

  • Een afspraak voor de anesthesist 
  • Een uitnodiging voor de Rap-Op-Stap voorlichtingsbijeenkomst. Neem uw krukken mee.

Bekijk onderstaande voorlichtingsvideo waarin verpleegkundige René meer vertelt over de voorbereiding en opname bij een heupprothese:

Wat kunt u thuis alvast doen voordat u opgenomen en geopereerd wordt?

Al voor de opname in het ziekenhuis is het verstandig alles zo goed mogelijk voor te bereiden. Ook zijn er punten waar u rekening mee moet gaan houden ná de operatie. 

  • Fysiotherapie regelen. Wanneer u weer naar huis gaat na de opname krijgt u een verwijzing/ machtiging van de arts voor fysiotherapie. Vóór de opname moet u vast een afspraak maken bij een fysiotherapeut.
  • Mantelzorg bekijken/regelen: misschien kunnen kennissen, familieleden u na de operatie thuis ondersteunen.
  • Geen mantelzorger? Regel huishoudelijke hulp via de gemeente. Let op! Ook hier een kan een wachtlijst voor zijn. Uw gemeente bepaalt of u in aanmerking komt voor huishoudelijke hulp.
  • Bij een operatie aan het heupgewricht: wanneer u bijvoorbeeld aan de linkerheup geopereerd moet u aan de linkerkant van het bed in- en uitstappen. 
  • U mag het wondgebied voor de operatie NIET scheren.
  • Hulpmiddelen regelen. Denk hierbij aan: toiletverhoger, kousenaantrekker, douchekrukje, lange schoenlepel, hoge stoel met armleuningen, kussen in autostoel.
  • Verwijder thuis losse vloerkleden waar over u gemakkelijk kunt struikelen.
  • Pleisters kopen. Dit is nodig na het verwijderen van de Aquacelpleister.

Contact

Wanneer u vragen heeft kunt u uiteraard contact opnemen, zie de telefoonnummers hieronder. 

  • Verpleegafdeling Orthopedie (0344) 67 46 49 - 7 dagen per week 24 uur per dag
  • Orthopedie consulent (0344) 67 46 76 - maandag tot en met vrijdag tussen 11.00 en 12.00 uur
  • Thuiszorg (0900) 8433 - voor het regelen van hulpmiddelen
  • Afdeling Opname (0344) 67 43 30 - van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 10.00 uur