Totale knieprothese

Op de polikliniek heeft u van de orthopeed te horen gekregen dat uw knie is versleten. De orthopeed heeft met u de mogelijkheid besproken om uw knie te vervangen door een totale of halve knieprothese (nieuwe knie). De informatie, op deze pagina en in de folder onder nuttige links, helpt u bij de voorbereiding op de operatie en het herstel..

Afdeling

Orthopedie

Lees meer

Meer over

De nieuwe knie (Totale knieprothese)

De knieprothese bestaat uit verschillende delen. De versleten uiteinden van het dijbeen en het scheenbeen worden vervangen door metalen prothesedelen die met botcement worden gefixeerd. Hiertussen komt een kunststof schijfje, dat de spanning tussen de prothesedelen in stand houdt en de wrijving vermindert. Soms is er alleen slijtage aan de binnenzijde of de buitenzijde van het gewricht. In die gevallen kan er volstaan worden met een ‘halve knieprothese’. Wij maken gebruik van prothesen waarvan de resultaten op lange termijn uitstekend zijn. Uw orthopedisch chirurg heeft veel ervaring met dit type prothese. De levensduur van een knieprothese is gemiddeld 15 jaar.

De uni knie (Halve knieprothese)

Als er alleen slijtage aan de binnenzijde of de buitenzijde van het gewricht is, is een halve knieprothese voldoende. De kruisbanden en de rest van de knie moeten wel intact zijn. Het voordeel van een halve knieprothese ten opzichte van een totale knieprothese (waarbij het gehele kniegewricht wordt vervangen) is het behoud van de voorste kruisband en één van de twee meniscussen. Ook is de beweeglijkheid van een knie met een halve knieprothese groter en het herstel gaat wat vlotter.

Voorbereiding

Om u goed voor te bereiden, is er enige tijd voor de operatie een bijeenkomst genaamd Rap op Stap. Op deze bijeenkomst krijgt u uitleg over de gang van zaken tijdens de opname. Verschillende zorgverleners zullen iets vertellen: de orthopeed, een fysiotherapeut en een verpleegkundige van de afdeling orthopedie. Na de operatie heeft u krukken nodig (elleboogkrukken). Neem deze mee naar de voorlichtingsbijeenkomst. De fysiotherapeut zal de krukken alvast voor u op de juiste hoogte instellen. U gaat al wat oefenen in het lopen met krukken. Dat komt na de operatie goed van pas. Wanneer u thuis ook oefent, bent u goed voorbereid voor de operatie.

Bekijk onderstaande voorlichtingsvideo waarin verpleegkundige René meer vertelt over de voorbereiding en opname bij een knieprothese:

Opname: Wat neemt u mee?

  • Stevige, ruime schoenen. Uw voet kan gezwollen zijn na de operatie.
  • Uw geneesmiddelen. Wij vragen u zowel de verpakking met receptsticker als de tabletten zelf mee te nemen.
  • Elleboogkrukken en/of uw eigen rollator.
  • Ochtendjas.
  • Gemakkelijk zittende kleding.
  • Toiletartikelen.
  • Prothesepaspoort (als u dit al hebt).

Behandeling

U verblijft naar verwachting één nacht in het ziekenhuis. Hoe laat u in het ziekenhuis verwacht wordt, hoort u van de afdeling opname. De afdeling opname vertelt u of u vooraf wel of niet mag eten. U meldt zich bij de medicijnregistratiebalie en daarna bij de vrijwilligers van het ziekenhuis. Als u vóór 7.00 uur verwacht wordt, gaat u na de medicijnregistratie naar de verpleegafdeling. De vrijwilligers zijn dan nog niet aanwezig.

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatie-afdeling. U verblijft eerst op de holding, ook wel uitslaapkamer genoemd. De holding is de ruimte waar u ook na de operatie tijdelijk verblijft. In de holding bereiden de anesthesiemedewerkers u verder voor op de operatie. Na aankomst op de operatiekamer zal de anesthesist de verdoving verzorgen.
Dit kan een ruggenprik of algehele narcose zijn. Ook met een ruggenprik is het mogelijk te slapen tijdens de ingreep. Het kniegewricht wordt benaderd via een snede aan de voorzijde van de knie. De operatie duurt ongeveer 60 minuten. Tijdens de operatie zal de operateur een lokale pijnstilling in het kniegebied spuiten om na de operatie minder pijn te hebben.

Na behandeling

Na afloop van de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Op deze kamer kunt u bijkomen van de operatie. Via het infuus wordt vocht gegeven en eventueel medicijnen. Als u niet misselijk bent en de bloeddruk, pijn en wondlekkage acceptabel zijn, gaat u terug naar de afdeling Orthopedie. In uitzonderlijke gevallen komt uit uw wond een plastic slangetje, de drain. U heeft een drukverband, dat de volgende dag verwijderd wordt.

Oefenen

Kort nadat u terug bent op de verpleegafdeling zal de fysiotherapeut bij u langskomen en met u oefenen en u op de bedrand laten zitten. Als u heeft geoefend krijgt u een coldpack (ijspakking). Als u in de ochtend geopereerd bent gaat u, als de verdoving is uitgewerkt, de eerste passen lopen onder leiding van de fysiotherapeut. De dag na de ingreep wordt u verder begeleid in het zelfstandig (trap-)lopen en buigen van de nieuwe knie. Als u dit ‘onder de knie’ heeft kunt u weer naar huis.

U mag naar huis als:

  • U veilig kunt mobiliseren, indien nodig ook traplopen.
  • De wond er “rustig” uitziet.
  • Er geen complicaties zijn.

Lees meer informatie in de folder Totale knieprothese of halve knieprothese

Contact

Belangrijke telefoonnummers

  • Verpleegafdeling Orthopedie (0344) 67 40 49 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags
  • Orthopedie consulent (0344) 67 46 76 - maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur
  • Afdeling Opname (0344) 67 43 30 - maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 10.00 uur
  • Opnametijd (0344) 67 40 66 - één werkdag voor uw opname kunt u tussen 13.30 en 14.00 uur bellen om te horen hoe laat wij u verwachten in het ziekenhuis
  • Thuiszorg (0900) 84 33 - voor het regelen van hulpmiddelen