Tracheostoma

Een tracheostoma is een opening (stoma) in de voorkant van uw hals. Hierdoor wordt een buis (canule) geplaatst in de luchtpijp waardoor u kunt ademhalen of beademend kunt worden.

Afdeling

Intensive Care (IC)

Lees meer

Meer over

Waarom krijgt u een tracheostoma?

Als u moeite heeft met ademhalen, wordt vaak eerst een buis (een tube) door de mond in uw luchtpijp geplaatst. U kunt dan door de buis ademen of beademd worden. Soms besluit de arts om een tracheostoma aan te leggen. De arts kiest hiervoor in de volgende situaties:

  • Uw luchtwegen zijn opgezet na bestraling, verbranding, een operatie of een ongeluk. Hierdoor kunt u niet meer normaal ademhalen. De tracheostoma zorgt ervoor dat u vrij kunt ademhalen.
  • U heeft een tumor (gezwel) in en om het strottenhoofd, de mond en/of in de keelholte. Hierdoor kunt u niet meer normaal ademhalen. De tracheostoma zorgt ervoor dat u vrij kunt ademhalen.
  • U heeft een aandoening aan uw zenuwen (neurologische aandoening), waardoor uw bewustzijn is verlaagd en/of waardoor u moeilijk kunt slikken en hoesten. Dit kan leiden tot infecties. Het overbodige slijm kan door de tracheostoma worden weggezogen.
  • U heeft voor langere tijd beademing nodig. Een tracheostoma veroorzaakt dan minder irritatie van uw mond en keel dan een tube die door de mond loopt.
  • Het kan moeilijk zijn om zelf weer te “leren” ademen nadat u kunstmatige beademing heeft gehad. Met een tracheostoma gaat dit vaak gemakkelijker.

In de meeste gevallen is een tracheostoma tijdelijk. Als de oorzaak is verholpen, wordt de tracheostoma weggehaald.

Behandeling

Hoe wordt een tracheostoma aangelegd?

Om de tracheostoma aan te leggen, krijgt u een kleine operatie. De operatie wordt gedaan door een arts van de Intensive Care of een Keel- Neus- en Oorarts . Dit kan gebeuren op de Intensive Care of op de operatiekamer. De arts maakt een kleine snee in de voorkant van uw hals. Door deze opening wordt een buis (tracheacanule) in uw luchtpijp geplaatst. Tijdens de operatie bent u onder volledige narcose. U merkt er dus niets van.

Na behandeling

Na de operatie

De eerste dagen na het plaatsen van een canule kunt u wat bloed ophoesten.

Wanneer wordt de tracheostoma verwijderd?

De tracheostoma wordt weggehaald als u weer zelfstandig kunt ademhalen. Wanneer dit is, hangt af van uw situatie.  

  • U heeft een tracheostoma, omdat er een zwelling is in uw strottenhoofd, keel- of mondholte. De tracheostoma wordt weggehaald als de zwelling minder is en u weer vrij kunt ademhalen.
  • U heeft een tracheostoma omdat u een aandoening heeft aan de zenuwen. Hierdoor is uw bewustzijn verlaagd en/of kunt u moeilijk slikken en hoesten. De tracheostoma wordt weggehaald als u weer zelfstandig kunt ademen, slikken en hoesten.
  • U heeft een tracheostoma omdat u langere tijd beademd moet worden. De tracheostoma wordt weggehaald als u weer zelfstandig kunt ademhalen.
  • U heeft een tracheostoma, omdat u het moeilijk vindt om na een periode van kunstmatige beademing weer zelfstandig te gaan ademhalen. De tracheostoma wordt weggehaald als u weer zelfstandig kunt ademhalen.

 Na het verwijderen van de tracheostoma wordt de opening afgeplakt. Deze sluit vanzelf.

Contact

Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Intensive Care geven u graag meer informatie. U kunt bellen naar (0344) 67 44 02