Triggerfinger

Bij een triggerfinger bestaat er een wanverhouding tussen de buigpezen van de vingers of de duim en de peesschede waar de pezen doorheen lopen. De buigpezen vormen de verbinding tussen de spieren in de onderarm en de vingerkootjes. De peesscheden (poelies) zijn door stugge bandjes versterkte kokers, die ervoor zorgen dat de pezen tegen de vingerkootjes blijven liggen tijdens het buigen. Als een buigpees verdikt of de bijbehorende peesschede (koker) vernauwd is, loopt de pees als het ware vast tijdens het buigen. We spreken dan van een hokkende vinger. Aanvankelijk kan de pees met enige moeite nog wel langs de plaats van vastlopen getrokken worden, maar dit gaat dan meestal gepaard met pijn. Aanvankelijk kan de vinger wel gebogen worden, maar ook dit gaat dan gepaard met veel pijn. Het aldus ontstane bewegingspatroon lijkt erg op dat van een vinger die de trekker (trigger) van een pistool overhaalt. Vandaar de benaming ‘triggerfinger’. Bij een poging tot strekken gebeurt vaak hetzelfde in tegenovergestelde richting. Na verloop van tijd kan de wanverhouding dermate ernstig worden dat het buigen of strekken niet meer volledig mogelijk is.

Afdeling

Plastische Chirurgie

Lees meer

Meer over

Het doel van de behandeling van een triggerfinger is het opheffen van de wanverhouding en het herstellen van de normale beweeglijkheid van de vinger of
duim. Als een triggerfinger het gevolg is van extreme inspanning kan deze met rust soms genezen. Vaak bestaat het probleem al een tijdje en dan kan door een injectie in de peesschede de zwelling verminderen. Behandeling kan ook inhouden dat bepaalde activiteiten veranderd moeten worden om de irritatie te verminderen. Wanneer al deze vormen van behandeling niet succesvol zijn, biedt een operatie uitkomst.

Behandeling

Bij de operatie maakt de plastisch chirurg een kleine huidsnede en maakt de peesschede en eerste poelie op de plek van de wanverhouding open. De beweeglijkheid van de vinger is meteen na de operatie weer normaal. Sommige patiënten ervaren na de operatie nog enige tijd een lichte zwelling ter plaatse van het litteken. De aangedane vinger moet meteen na de operatie regelmatig gebogen en gestrekt worden om verklevingen te voorkomen. De geopereerde hand kan gewoonlijk snel na het verwijderen van de hechtingen weer normaal gebruikt worden.

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel ze dan gerust. De verpleegkundige of arts geeft u graag meer informatie.

  • Polikliniek Chirurgie (0344) 67 40 41 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags.