UPPP (Uvulo-palato-pharyngo-plastiek)

Een UPPP-operatie kan nodig zijn als u snurkt. De behandeling UPPP staat voor uvulo palato pharyngo plastiek. U krijgt de operatie UPPP om het snurken en/of de ademhalingsstilstanden (apneu’s) te verhelpen.

Afdeling

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Lees meer

Meer over

Bij een uvulo-palato-pharyngo-plastiek (UPPP) verwijdert de keel-. neus- en oorarts (KNO-arts) het grootste deel van de huig. Ook plaatst de KNO-arts aan de zijkant in de keel hechtingen om het zachte gehemelte strakker te maken. Dit verwijderen kan met een mes of met de laser. Voor de patiënt heeft dit hetzelfde resultaat. Als de keelamandelen het
snurken mede veroorzaken, verwijdert de arts deze ook. Meer informatie hierover krijgt u van uw KNO-arts De overgang van de neus naar de keel wordt door deze operatie ruimer en het snurken verdwijnt bij een aanzienlijk deel van de patiënten.

Risico's

  • Meteen na de operatie heeft u pijn in uw keel. Ook heeft u moeite met slikken. Dit kan soms 2 weken duren.
  • De pijn kan uitstralen naar uw oren.
  • Er kan een droog gevoel overblijven in de keel of een gevoel dat er een brok in de keel zit.
  • Het uitspreken van een harde “g” gaat niet goed meer. 
  • In uitzonderlijke gevallen kan het zachte gehemelte te kort worden, zodat de neusholte aan de achterzijde niet meer goed kan worden afgesloten. Bij drinken komt dan vloeistof via de neus naar buiten. Meestal is dit een tijdelijk probleem, soms is een operatie noodzakelijk om het zachte gehemelte weer te verlengen.

Na behandeling

Na de operatie

  • U mag de verpleegkundigen om een pijnstiller vragen. Het is belangrijk dat u veel koud water drinkt, dat kan de pijn verlichten. Schraap uw keel zo min mogelijk. 
  • In de eerste week na de operatie merkt u meestal nog geen verschil in het snurken of de apneu. Pas als de zwelling weg is en de wond genezen, is de doorgang ruimer. Het effect van de operatie op het snurken is vaak groter dan op het verdwijnen van de apneu’s.
  • Als alles goed gaat met u, mag u de volgende dag weer naar huis.

Contact

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u bellen met: 

  • Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) (0344) 67 40 58 - maandag tot en met vrijdag van 8.30-12.00 uur ’s ochtends en van 13.00-16.30 uur ’s middags