UPPP operatie

Een UPPP operatie kan nodig zijn als u snurkt. UPPP staat voor uvulo palato pharyngo plastiek. U krijgt de operatie UPPP om het snurken en/of de ademhalingsstilstanden (apneu’s) te verhelpen.

De operatie

Bij een uvulo-palato-pharyngo-plastiek, UPPP operatie, verwijdert de keel-. neus- en oorarts (KNO-arts) het grootste deel van de huig. Ook plaatst de KNO-arts aan de zijkant in de keel hechtingen om het zachte gehemelte strakker te maken. Dit verwijderen kan met een mes of met de laser. Dit geeft hetzelfde resultaat. Als de keelamandelen het snurken mede veroorzaken, verwijdert de arts deze ook. De overgang van de neus naar de keel wordt door deze operatie ruimer en het snurken verdwijnt bij een groot deel van de patiënten.

Na de operatie

  • Meteen na de operatie heeft u pijn aan uw keel. Ook heeft u moeite met slikken. Dit kan soms 2 weken duren
  • De pijn kan uitstralen naar uw oren.
  • U mag de verpleegkundige om een pijnstiller vragen. Het is belangrijk dat u veel koud water drinkt, dat kan de pijn verlichten. Schraap uw keel zo min mogelijk.
  • Als alles goed gaat met u mag u de volgende dag weer naar huis. 

Het resultaat

  • Er kan een droog gevoel overblijven in de keel of een gevoel dat er een brok in de keel zit.
  • het uitspreken van de een harde 'g' gaat niet goed
  • In uitzonderlijke gevallen kan het zachte gehemelte te kort worden, zodat de neusholte aan de achterzijde niet meer goed afsluit. Bij drinken komt dan de vloeistof via de neus naar buiten. Meestal is dit een tijdelijk probleem, soms is een operatie nodig om het zacht gehemelte weer te verlengen. 

In de eerste week na de operatie merkt u meestal nog geen verschil in het snurken of de apneu. Pas als de zwelling weg is en de wond genezen, is de doorgang ruimer. Het effect van de operatie op snurken is vaak groter dan op het verdwijnen van de apneu's.